Φταίνε πάλι οι «σταθμάρχες» του ΟΣΕ?

 

Η συνταγή είναι γνωστή, την έχουμε δει και σε άλλες υποθέσεις. Οταν γίνεται η «στραβή», ξεκινάμε με το φταίξιμο στους υπαλλήλους, ειδικά αν είναι και δημόσιοι (σταθμάρχες, αστυνομικοί, πυροσβέστες κ.λπ.). Αν είναι πιο χοντρό και φτάνει μέχρι τον «μεγάλο», πάμε σε γενικό γραμματέα ή ακόμη και υπουργό (π.χ. Δημητριάδης, Παπασταύρου, Μπρατάκος κ.λπ.). Εννοείται όμως ότι «ποτέ δεν φταίει ο Μητσοτάκης. Αυτός κάνει ό,τι μπορεί, αλλά περιστοιχίζεται από ανίκανους». Πάντα φταίνε οι «άλλοι», που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με λίγο επικοινωνιακό χτίσιμο (βλ. μονταρισμένα ηχητικά) και τις γνωστές πρόθυμες ντουντούκες, ορίστε το μενού έτοιμο για σερβίρισμα.

Tον τελευταίο χρόνο η θεωρία αποκαλείται και «ανθρώπινο λάθος», δηλαδή δεν υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης, εγκατάλειψης δημόσιων δομών στην τύχη τους, πολιτικών που οδηγούν τελικά σε καταστροφές και τραγωδίες. Ολα ανάγονται στο «άτομο», δηλαδή πρακτικά σε έναν (κατά κανόνα άχρηστο) φουκαριάρη υπάλληλο που θα χρεωθεί τον μουτζούρη. Η περίπτωση των Τεμπών είναι η πιο εξόφθαλμη στα χρονικά, όπου μια κρατική αποτυχία οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπων και η επί τετραετία κυβέρνηση αρνείται, επί της ουσίας, κάθε ευθύνη.

Η ίδια πατέντα ακολουθείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως με την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. Η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο ένα ζήτημα ότι «τη σκότωσαν μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα». Προσέξτε το μεγαλείο της παρακμής: Η 28χρονη καταγγέλλει στην Αστυνομία ότι την απειλεί ο πρώην σύντροφός της. Η 23χρονη αξιωματικός υπηρεσίας την «ξεπετάει» στο πεντάλεπτο, λέγοντάς της απλά να κάνει μια μήνυση. Η υποδιοικήτρια (γυναίκα επίσης), που έχει βάρδια επόπτη περιοχής και διαθέτει περιπολικό με οδηγό, δεν τον στέλνει να την πάει σπίτι της. Δεν καλούν καν οι ίδιες το «100» για να δώσουν στο κέντρο τη βαρύτητα που πρέπει για το περιστατικό. Το θύμα καλεί το «100» και ο αστυνομικός-τηλεφωνητής την ειρωνεύεται ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Η κοπέλα φεύγει και δολοφονείται λίγα μέτρα από την είσοδο του Τμήματος, με τον φρουρό στο φυλάκιο να μην παίρνει χαμπάρι. Ο δε φρουρός είναι επίορκος αστυνομικός για κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες και βρίσκεται υπό απόταξη. Και διηγώντας τα να κλαις…

Αυτό δεν είναι «ανθρώπινο λάθος». Αυτό είναι ένα διαλυμένο σύστημα που θέλει ριζική ανασυγκρότηση, σε επίπεδο διαδικασιών, δομών, συμπεριφορών και ανθρώπινου δυναμικού. Και σε αυτό υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες και της κυβέρνησης και του υπουργού, που έχει υπηρετήσει ξανά στην ίδια θέση και στην ίδια κυβέρνηση, αλλά τώρα παριστάνει τον τεθλιμμένο συγγενή. Η ΕΛ.ΑΣ. δίνει την εικόνα ενός μπάχαλου, που δεν μπορεί να σταματήσει ούτε ένα έγκλημα μπροστά σε Αστυνομικό Τμήμα, που κοιτάζει σαν χάννος τους μαφιόζους να εξοντώνει ο ένας τον άλλον και να ανατινάζουν βενζινάδικα, που παρακολουθεί κάτι Κροάτες χούλιγκαν να σουλατσάρουν ανά την Ελλάδα σκοτώνοντας κόσμο. Είναι όλα αυτά «ανθρώπινο λάθος»;

Ουσιαστικά το «ανθρώπινο λάθος» είναι η μετεξέλιξη της περίφημης «προσωπικής ευθύνης» που ξεκίνησε επί πανδημίας. Το πνεύμα είναι ότι το κράτος (της Ν.Δ.) δεν είναι υποχρεωμένο να παρέχει πλήρη περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσωπικό και υποδομές, οπότε είναι δική σας ευθύνη να μην αρρωστήσετε. Οποιος είναι άτυχος, κακό του κεφαλιού του. Μόνο που η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό που παρέχει υποχρεωτικά το κράτος. Οι πολίτες δεν είναι ζάπλουτοι για να προσλάβουν μπράβους και σεκιούριτι όπως οι μεγαλοεπιχειρηματίες, επομένως οι διοικούντες το κράτος κάτι πρέπει να κάνουν. Αλλά προϋπόθεση για να φτιάξεις κάτι σωστό, είναι να συνεργαστείς με τους καλύτερους. Αν ο στόχος είναι «να βολέψουμε τους δικούς μας», τότε η αποτυχία είναι βέβαιη, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Πώς όμως μπορείς να γλιτώσεις από τη νοοτροπία που πάντα είχες;

Σχόλια