Τέμπη:Ανατριχιαστικές εξελίξεις:Δικηγόρος μιλά για εύρεση κρανίου και όχι “απλά οστών”

 

Ανατριχιαστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα κάνει λόγο για εύρημα ανθρώπινου κρανίου και όχι απλά οστών στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν τα χώματα από τα Τέμπη.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δικηγόρος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι στο σημείο που μεταφέρθηκαν τα χώματα από τα Τέμπη βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο και όχι απλά οστά. Η εξέταση DNA θα το αποδείξει».

Στέλιος Σούρλας Δικηγόρος
την Παρασκευή

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι στο σημείο που μεταφέρθηκαν τα χώματα από τα Τέμπη βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο και όχι απλά οστά. Η εξέταση Dna θα το αποδείξει

Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται ότι έχουν μεταφερθεί σε εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα υπολείμματα οστών, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες στο ιδιωτικό οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών.

Τα αποτελέσματα αλλά και η ταυτοποίηση του DNA, αναμένονται σύντομα σύμφωνα με τη Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, συνήγορο των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών Ανάλογα με τα αποτελέσματα ενδέχεται να αλλάξει και το κατηγορητήριο και να κληθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του thesstoday, οι έρευνες στη θέση «Πηγάδια» -μόλις λίγα χιλιόμευρα από το σημείο της σύγκρουσης, εντατικοποιήθηκαν μετά από αίτημα συγγενών. Παράλληλα ζητήθηκε και νέος δειγματοληπτικός έλεγχος, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις – μεταξύ των οποίων περισσότερα από 12 δείγματα αλλά και χρήση ειδικών εργαλείων αφαίρεσης στήλης χώματος (καροτιέρες).

«Εάν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες – με αυτές τις υπόνοιες και τις ενδείξεις – δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο. Πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο. Και αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης του κατηγορητηρίου γιατί αναζητούνται και υπεύθυνοι που μπορεί να κληθούν να καταθέσουν στις επόμενες ημέρες. Ήδη έχουμε κατανομάσει τους υπαλλήλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train ενώ έχουμε καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2023 τους νόμιμους εκπροσώπους της ΡΑΣ, οι οποίοι θα κληθούν και εκείνοι» είπε η δικηγόρος.

Παράλληλα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταλήγουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους, από την φωτιά που σημειώθηκε και όχι από τη σύγκρουση των τρένων την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου του 2023.

Αίτημα στον ανακριτή για τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη από τον Προμαχώνα

Τους αγοραστές των 25 τόνων κατασχεμένου χημικού διαλύτη από το τελωνείο Προμαχώνα στις Σέρρες, λίγες μέρες πριν την τραγωδία των Τεμπών ζητά να μάθει με αίτημα προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων και τραυματιών, Στέλιος Σούρλας.

Όπως είχε αποκαλύψει και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, 15 ημέρες πριν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τελεωνειακές αρχές έβγαλαν σε δημοπρασία 25.7 τόνους χημικού διαλύτη που είχαν κατασχέσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ωστόσο όπως σημειώνει το documentonews.gr αν και η διακήρυξη της δημοπρασίας από τον προϊστάμενο του τελωνείου Σερρών είναι αναρτημένη στη Διαύγεια, δεν υπάρχει πουθενά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και το ποιος αγόρασε το εν λόγω φορτίο.

Ο κ. Σούρλας ζητεί από τον ανακριτή να «διατάξει» το τελωνείο Προμαχώνα να απαντήσει εγγράφως, «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών και κυρίως ξυλολίου, τουλολίου κλπ από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών».

Επίσης, με το ίδιο αίτημα ζητείται από τον ανακριτή να ερευνήσει με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά από τους υπερθεματιστές ώστε να διακριβωθεί εάν έγινε οδικώς ή με τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Ακόμη, ο συνήγορος των οικογενειών ζητεί τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το «πού μεταφέρθηκαν τα φορτία, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν και εάν κατά τη μεταφορά τους τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας των συγκοινωνιών».

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας η προσφυγή του Αγοραστού

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού με την οποία ζητούσε να μην συσχετιστεί η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του για τις χωματουργικές εργασίες και το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος, λίγες ώρες μετά την μοιραία σύγκρουση, με την κύρια υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο τέως περιφερειάρχης θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση και αναμένεται να δικαστεί μαζί με όλους τους κατηγορούμενους στην μεγάλη δίκη που προβλέπεται να ξεκινήσει στη Λάρισα το ερχόμενο Φθινόπωρο.

ΠΗΓΗ:libre

Σχόλια