Διευρύνεται ο κύκλος όσων είχαν πρόσβαση στα επίμαχα αρχεία πριν την «κοπτοραπτική»:Πόσα και από πού τα ηχητικά για τα Τέμπη




Μια νέα διάσταση στη διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας, μετά την αποκάλυψη του Βήματος για τη μονταζιέρα στο ηχητικό υλικό που δημοσιοποίησε «φιλική» προς την κυβέρνηση ενημερωτική ιστοσελίδα, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αναδεικνύει ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα και πιάνει την «ανέμη» των αποκαλύψεων από εκεί που την άφησε η Εφημερίδα των Συντακτών και ο Άρης Χατζηγεωργίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «να μην έγινε μόνο μια «απομάστευση δεδομένων», δηλαδή εκείνη στη Λάρισα, αλλά περισσότερες.

 Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Καθημερινή, επικαλούμενη στελέχη του σιδηροδρόμου, περιγράφει μια άλλη πορεία για τα ηχητικά αρχεία του ΟΣΕ από τη μοιραία νύχτα, πριν αυτά αλλοιωθούν και αναρτηθούν δημόσια, καθώς και πέντε άτομα, από τα χέρια των οποίων πέρασε το επίμαχο υλικό, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «περί τις 4 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, μόλις λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, ένας υπάλληλος του ΟΣΕ στα κεντρικά του οργανισμού στην οδό Καρόλου μπήκε με εντολή του προϊσταμένου του στο δωμάτιο με τους servers και κατέβασε τα ηχητικά αρχεία σε σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, τα έδωσε στον άμεσο προϊστάμενό του, ο οποίος με τη σειρά του αφού τα μετέτρεψε σε συμπιεσμένο αρχείο (zip file), περί τις 8 π.μ. της 1ης Μαρτίου τα προώθησε με email σε τρία ανώτατα στελέχη του ΟΣΕ. Στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, απόσπασμα από τις διαβιβάσεις του σταθμάρχη Λάρισας, το οποίο αποτελούσε συρραφή δύο ξεχωριστών ηχητικών αρχείων, δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα "Πρώτο Θέμα"».

Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα «λένε μάλιστα ότι στο εσωτερικό του οργανισμού από την πρώτη στιγμή είναι γνωστά τα στοιχεία του υπαλλήλου και η ακριβής ώρα που εξήγαγε από τον server του ΟΣΕ και μεταφόρτωσε σε σκληρό δίσκο το επίμαχο ηχητικό αρχείο». Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, διευκρινίζεται ότι «από την άτυπη έρευνα στο εσωτερικό του οργανισμού δεν αποσαφηνίστηκε ποιος από τους πέντε κατόχους του αρχείου συνδέεται με τη διαρροή του στον Τύπο».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο OPEN,  για το εξώδικο που έστειλαν στον ΟΣΕ μετά την αποκάλυψη της μονταζιέρας στις συνομιλίες των συναδέλφων του από το τραγικό δυστύχημα και τη μετέπειτα διαρροή τους σε διάφορες κατευθύνσεις, ο αντιπρόεδρος των Μηχανοδηγών, Γιώργος Μανώλης, τονίζει ότι πρόκειται για στοιχεία που τα είχαν επισημάνει από τη πρώτη στιγμή, γι' αυτό και αμφισβητούν τις συνομιλίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Εξεταστική Επιτροπή:

«Είναι συγκλονιστικά αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε μέρα και από τα ρεπορτάζ και από τη συζήτηση στη Βουλή και από τις δηλώσεις του κ. Φλωρίδη. Αν καταλάβαμε καλά, η ελληνική δικαιοσύνη δεν είχε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, στα οποία τελικά είχε πρόσβαση οποιοσδήποτε προκειμένου να τα μοιράζει και να τα διοχετεύει με τον τρόπο που θέλει για να δημιουργήσει εντυπώσεις για διευρυμένα ανθρώπινα λάθη, είτε του σταθμάρχη είτε των συναδέρφων μου[...] Φανταστείτε, υπάρχει πόρισμα από την Εξεταστική Επιτροπή και συγκεκριμένα από την πλειοψηφία, που μιλά για παραβιάσεις του γενικού κανονισμού κίνησης για επτά παραβιάσεις, το οποίο βασίζεται στις συνομιλίες αυτές στις οποίες έχουμε πρόσβαση όλοι εμείς [...] Από ό,τι φαίνεται, για άλλη μια φορά δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία. Δυστυχώς, τίποτα δεν έγινε κανονικά, όσον αφορά τα πρωτόκολλα. Τα πρόσωπα έπαιξαν τον ρόλο τους. Η δικαιοσύνη πρέπει να αναζητήσει ποια πρόσωπα μοίραζαν τα CD (ηχητικά) δεξιά και αριστερά».

Σχόλια