Σε ζωντανή σύνδεση η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train M. Capotorto στη Βουλή

 

Παρακολουθήστε σε ζωντανή σύνδεση την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train M. Capotorto στη Βουλή για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Για την παρακολούθηση, πατήστε εδώ.

Σε ερώτηση για το ποιος φταίει για το δυστύχημα, ο Δ.Σ. της Hellenic Train υποστήριξε ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και έπειτα από εσωτερική έρευνα της εταιρείας, υπήρξε σφάλμα του σταθμάρχη Λάρισας του ΟΣΕ και ότι όλοι οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train, τόσο της επιβατικής, όσο και της εμπορευματικής γνώριζαν και σεβάστηκαν τις σιδηροδρομικές διατάξεις.

Ο Δ.Σ. της Hellenic Train υποστήριξε ότι οι μηχανοδηγοί της αμαξοστοιχίας που κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας έλαβαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον σταθμάρχη της Λάρισας.

Για τη σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ο Δ.Σ. της Hellenic Train τόνισε ότι η εταιρεία ανέθεσε σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα την ανάλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι ο εμπειρογνώμονας της HT, όπως υποστήριξε, “συμφωνεί με τις ελληνικές Αρχές ότι η πυρκαγιά οφειλόταν στα υγρά ψύξης των μετασχηματιστών”.

Στην ερώτηση, εάν η HT έχει κινηθεί νομικά κατά του ΟΣΕ, σχολίασε ότι “περιμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών”.

Σε άλλα επιμέρους θέματα, ο κ. Capotorto παραδέχτηκε ότι όντως παρουσιάζονται βλάβες στο τροχαίο υλικό, κάτι το οποίο οφείλεται στην παλαιότητα των τρένων που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Όπως τόνισε, η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις στα αμαξοστάσια / τεχνικές βάσεις και ότι η λύση σε αυτό το φαινόμενο αποτελεί η προμήθεια νέων τρένων.

Σχετικά με τις οφειλές της HT στον ΟΣΕ, υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει καταβάλει τις οφειλές έως και το 2021, ωστόσο από το 2022 και έπειτα παραμένουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα.

Σχόλια