Ιερές «μπίζνες» στο Σχιστό-Σε κέντρο logistics μεταμορφώνεται η Δυτική Αττική, “βαριές” επενδύσεις

 

Σε διαμετακομιστικό κόμβο με πλειάδα υποδομών logistics αναμένεται να εξελιχθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αν προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, που δρομολογούνται σε Σχιστό, Θριάσιο Πεδίο και Ασπρόπυργο. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην σχετική «λίστα» των επενδύσεων, αφορά στην αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού-Σκαραμαγκά, μια πολύ σημαντική έκταση 3.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας).

Παρότι ανάλογες εξαγγελίες αξιοποίησης εκκλησιαστικών ακινήτων δεν έχουν ευοδοθεί, η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, σε σχετική εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες, ενδεχομένως να μην αποτελεί απλώς μια συμβολική κίνηση, αλλά να σηματοδοτεί και την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο. Άλλωστε, το μέγεθος και μόνο της έκτασης, αρκεί για να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο στον τομέα των logistics, αλλά και στην διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτός από την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών αποθήκευσης, θα προβλέπονται και άλλες παρεμβάσεις, με στόχο στην δημιουργία ενός πόλου αναψυχής.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έγινε γνωστό, η αξιοποίηση της έκτασης θα γίνει μέσω της εταιρείας ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε., που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Το ακίνητο βρίσκεται σε μια έκταση που συνορεύει με το λιμάνι του Πειραιά από την νοτιοανατολική του πλευρά και με την περιοχή του Σκαραμαγκά από την βόρεια πλευρά. Στην έκταση, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού αποθήκευσης και διαχείρισης προϊόντων, ένα πάρκο αναψυχής, όπως επίσης κι ένα σημαντικό συγκρότημα από εμπορικές και οικιστικές χρήσεις. Από την ανάπτυξη της έκτασης στον Σχιστό προβλέπεται να δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από ίδιους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με βάση το σημερινό πλάνο, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη του ακινήτου, με το ΤΑΙΠΕΔ να αποτελεί τον βασικό αρωγό της ΕΚΥΟ για την πολεοδομική ωρίμανση, την διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

Τουλάχιστον 240.000 τ.μ. logistics προβλέπεται να δημιουργηθούν και από την ανάπτυξη των εταιρειών Goldair κι ΕΤΒΑ στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου. Το ύψος της επένδυσης στην έκταση των 588 στρεμμάτων αναμένεται να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η δρομολογούμενη αξιοποίηση και του γειτονικού ακινήτου, έκτασης 1.450 στρεμμάτων. Ο λόγος για το Θριάσιο ΙΙ, που επίσης παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το επενδυτικό σχέδιο, ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ, που επεξεργάζεται το αμερικανικό επενδυτικό fund H.I.G.

Στόχος είναι η αξιοποίηση έκτασης 300 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος, με το ακίνητο να αναμένεται να περάσει υπό τον έλεγχο της H.I.G. τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές της Χαλυβουργίας. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο υποδομών logistics, που θα εστιάσει κυρίως στις ροές από το λιμάνι του Πειραιά προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, σε έκταση 450 στρεμμάτων, του Επιχειρηματικού Πάρκου Βαμβακιάς στην Παραλία του Ασπροπύργου. Πρόκειται για μια επένδυση που δρομολογείται από σημαντικές εταιρείες, όπως η εταιρεία logistics και αποθηκεύσεων Βεϊνόγλου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ΔΕΗ, η ΕΛΤΡΕΚΚΑ και η ΧΡΩΤΕΧ. Επίσης στον Ασπρόπυργο δρομολογείται ένα ακόμα επιχειρηματικό πάρκο, ύψους επένδυσης 25 εκατ. ευρώ, σε έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων, νότια της Λεωφόρου ΝΑΤΟ.

Το αμφιλεγόμενο έργο (για το οποίο έχει ξαναγράψει η «Εφ.Συν.», στις 21/3/2022, «Ιερό real estate στο Σχιστό) θα αναπτυχθεί μεν σε έκταση ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, αλλά περιλαμβάνει και χώρο ενταγμένο από το 1999 (ν. 2742/99) στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του όρους Αιγάλεω, χαρακτηρισμένου εδώ και πάνω από μισό αιώνα ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Μεγάλο τμήμα της έκτασης έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.

Κι αυτοί είναι οι λόγοι που το ιερό επενδυτικό πρότζεκτ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αυτοδιοίκησης και ειδικά του Δήμου Περάματος. Ο οποίος χθες επανήλθε με οξύτατη ανακοίνωση και για το ίδιο το «επενδυτικό σχέδιο» της Εκκλησίας, αλλά και για το γεγονός ότι η ηγεσία της δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με τον δήμο. Δικαίως από αυτή την άποψη ο δήμος κάνει λόγο για «απαράδεκτη και προκλητική στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του αρχιεπισκόπου προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ο Δήμος Περάματος, στην ανακοίνωσή του, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιχειρούμενη, εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση, εκμετάλλευση της έκτασης 3.000 στρεμμάτων, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περάματος. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης ήδη από τον Μάρτιο απέστειλε επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ζητώντας επίσημη ενημέρωση. Πλην όμως η Εκκλησία έχει σιωπήσει εκκωφαντικά στα αιτήματα του δήμου, προδίδοντας την περιφρόνησή της στον θεσμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός που μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της πόλης και στο περιβάλλον λόγω πρόσθετων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, την περίοδο μάλιστα που βρισκόμαστε μπροστά σε δύο επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος, στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και στην άναρχη επέκταση του λιμανιού», τονίζει ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.


Σχόλια