Φινλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων VR: Εμπορικό υπερ-τρένο 1.000 μέτρων-80 βαγονιών- 7.000 τόνων-μεταφορικό ισοδύναμο 92 φορτηγών

 

Η φινλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων VR ξεκίνησε τη λειτουργία ενός υπερ-τρένου 80 βαγονιών, 7.000 τόνων και μήκους 1.000 μέτρων με μεταφορικό ισοδύναμο 92 φορτηγών.

Το τρένο με το χαρακτηριστικό όνομα Morko, το οποίο στα φινλανδικά σημαίνει δράκος, διαθέτει δύο ηλεκτροκίνητες μηχανές (Vector electric) και εκτελεί δρομολόγια μεταξύ των πόλεων Vainikkala και Hamina μεταφέροντας φορτία transit. Στην ίδια γραμμή μέχρι πέρυσι λειτουργούσε το, επίσης, μεγαλύτερο ως τότε τρένο 6.000 τόνων, το οποίο έδωσε τη θέση του στο σημερινό των 7.000 τόνων.

«Το σημαντικό, πάντως, δεν είναι να αυξάνεις το μήκος για να επιτυγχάνεις ένα ρεκόρ, αλλά να αυξάνεις την αποδοτικότητα του συρμού μεταφέροντας περισσότερα φορτία με λιγότερη ενέργεια και χωρίς να προκαλείς βλάβη στο περιβάλλον», ανέφερε σχετικά ο Martti Koskinen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της VR Transpoint και πρόσθεσε ότι ο «δράκος» θα μπορεί να δέχεται μεγαλύτερο όγκο φορτίων transit από και προς τη Hamina, πόλη που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Φινλανδίας, στα σύνορα με τη Ρωσία και η οποία συνδέεται με τους ρωσικούς σιδηρόδρομους.

Για την καλύτερη λειτουργία του ενός χιλιομέτρου τρένου-δράκου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα εργασίες επέκτασης του terminal στη Hamina.

Σχόλια