ΟΛΠ(Cosco):Στη Βουλή προς κύρωση η τροποποιημένη σύμβαση – ΣΥΡΙΖΑ: Βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ.

Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή, η πρόσφατη (22/09/2021) συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και ΟΛΠ, για την τροποποίηση Σύμβασης Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ στο σχετικό νομοσχέδιο, οι κυριότερες τροποποιήσεις της αρχικής Σύμβασης Παραχώρησης (ν.4404/2016) αναφέρονται:

α) στην επιμήκυνση της διάρκειας της Πρώτης Επενδυτικής Περιόδου (επιπλέον πέντε έτη, με δυνατότητα παράτασης για ισόχρονο διάστημα εφόσον συντρέχουν λόγοι αναγόμενοι στα οριζόμενα Γεγονότα Αναστολής),
β) στον χρόνο έναρξης της Δεύτερης Επενδυτικής Περιόδου,
γ) στους όρους υλοποίησης των Υποχρεωτικών και μη Υποχρεωτικών Επενδύσεων και
δ) στην απαλλαγή της ΟΛΠ ΑΕ από την καταβολή Ποινικών Ρητρών προς το Ελληνικό Δημόσιο, για τη μη ολοκλήρωση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων, στις ειδικά αναφερόμενες περιπτώσεις.

Η Σύμβαση Τροποποίησης διευθετεί ζητήματα που προέκυψαν κατά την υλοποίηση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς, όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και του υπουργείου Ναυτιλίας.

«Ειδικότερα, αίρονται αβεβαιότητες από την υφιστάμενη συμβατική σχέση επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή εξέλιξη της συμβατικής σχέσης των μερών, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιώς. Ενός λιμένα που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Η Σύμβαση Τροποποίησης προβλέπει νέα πενταετή προθεσμία για την ολοκλήρωση των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων στον Λιμένα Πειραιώς έναντι της παροχής πρόσθετων εγγυήσεων από την ΟΛΠ Α.Ε., με τις οποίες διασφαλίζονται με πρόσφορο και επαρκή τρόπο τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η υπογραφή της Σύμβασης Τροποποίησης σηματοδοτεί για το Ελληνικό Δημόσιο την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος προς τον γενικότερο σκοπό της προαγωγής υγιούς επενδυτικού κλίματος στη χώρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Απαράδεκτη, για την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, χαρακτηρίζει το τμήμα ναυτιλίας του ΣΎΡΙΖΑ την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρει σε ανακοίνωση του το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, "οι τροποποιήσεις  αφορούν στην μη εκτέλεση, εκ μέρους της COSCO, των υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκ. ευρώ, που ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει εντός της πρώτης πενταετούς επενδυτικής περιόδου, η οποία και έχει ήδη λήξει από τον περασμένο Αύγουστο".

Οπψς υποστηρίζει "με την τροποποίηση αυτή, επιχειρείται η απαλλαγή της COSCO από τις συμβατικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ισχύουσα σύμβαση και παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται με την ανάληψη ευθυνών για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων".

Πρόκειται ,συνεχίζει το τμήμα Ναυτιλιας του ΣΥΡΙΖΑ "για τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης με την οποία απαλλάσσεται ο ΟΛΠ και η COSCO από την καταβολή ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των έργων αλλά και για την μη παροχή των ελαχίστων επιπέδων υπηρεσιών, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα   για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων της πρώτης Επενδυτικής Περιόδου, δεκαπέντε έτη αργότερα ενώ της δεύτερης επενδυτικής Περιόδου ακόμη και εικοσιπέντε έτη αργότερα. Εισάγεται ο θεσμός των γεγονότων που αναστέλλουν τις προθεσμίες αυτές με αποτέλεσμα ο ΟΛΠ να έχει απεριόριστες δυνατότητες για παρατάσεις, ενώ δεν διασφαλίζεται ούτε η πρόοδός των υποχρεωτικών επενδύσεων ούτε η ολοκλήρωση τους".

Καταλήγοντας σημειώνει οτι: "η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα και αυτά είναι: η διευκόλυνση της ΟΛΠ-COSCO να ζητά και να πετυχαίνει νέες τροποποιήσεις στο μέλλον οποτεδήποτε εξυπηρετεί την εταιρεία,  προβλέπει  την μη καταβολή ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων ενώ παράλληλα παραδίδει το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO που σημαίνει τουλάχιστον απώλεια εσόδων από τα μερίσματα για τα δημόσια ταμεία".


Σχόλια