Με μπαράζ Κρατικών επιχορηγήσεων άνω των 78 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι στις συγκοινωνίες της Αθήνας

 

Με μπαράζ επιχορηγήσεων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνολικού ύψους άνω των 78 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Πέρα από τη διαχρονική ελλειμματική τους λειτουργία, οι συνθήκες της πανδημίας που οδήγησαν σε μείωση των εσόδων αλλά και έκτακτα έξοδα για τους συγκοινωνιακούς φορείς, κάνοντας έτσι επιβεβλημένες τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα, στις συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν δοθεί οι εξής επιχορηγήσεις:

  • Ποσό ύψους 38,2 εκατ. ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες Μ.Α.Ε.) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19
  • Ποσό ύψους 20,2 εκατ. ευρώ προς την Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19
  • Ποσό ύψους 8,6 εκατ. ευρώ προς την Ο.ΣΥ. ως τακτική επιχορήγηση για την κάλυψη του λειτουργικού της ελλείμματος του 2021 (δόση Ιουνίου)
  • Ποσό ύψους 2,6 εκατ. ευρώ προς την Ο.ΣΥ. για την κάλυψη των εξόδων για τη μίσθωση (leasing) λεωφορείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
  • Ποσό ύψους 2,4 εκατ. ευρώ προς την Ο.ΣΥ. για την κάλυψη έκτακτων εξόδων λόγω COVID.
  • Ποσό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. ως τακτική επιχορήγηση για την κάλυψη του λειτουργικού της ελλείμματος του 2021 (δόση Ιουνίου)
  • Ποσό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. ως τακτική επιχορήγηση για την κάλυψη του λειτουργικού της ελλείμματος για το 2021 (δόση Ιουλίου)
  • Ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ προς την Ο.ΣΥ. για τα έξοδα μισθοδοσίας του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Τέλος, ο ΟΑΣΑ έλαβε ποσό ύψους 2,04 εκατ. ευρώ το μήνα Ιούνιο και 2,04 εκατ. ευρώ το μήνα Ιούλιο για την πληρωμή των αστικών δρομολογίων των ΚΤΕΛ με βάση τη μεταξύ τους σύμβαση. Σύμφωνα με έγγραφα του ΟΑΣΑ, το ποσό αυτό ανά μήνα κατανέμεται ως εξής: 1.198.824,01 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 570.449,28 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 162.403,67 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 113.426,85 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών. 

Σχόλια