ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ OI ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ SELF TEST : H διαδικασία στις μεταφορές από Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας, η διαδικασία είναι η εξής:

1. Το Υπουργείο Εργασίας  θα στείλει στους φαρμακοποιούς, τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στις μεταφορές. Ο φαρμακοποιός θα βλέπει αν είστε εργαζόμενος στις μεταφορές και αν δικαιούστε ένα δωρεάν self test. 

2. Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα πάτε σε ένα φαρμακείο, θα δείξετε ταυτότητα και ΑΜΚΑ και ο φαρμακοποιός σας παραδίδει ένα κουτί με το τεστ, το οποίο έχει μέσα και τις οδηγίες και είναι πολύ απλό να το κάνετε.

3. Κάνετε το τεστ μόνος σας. Το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ γρήγορα, ακόμη και σε 5 λεπτά. 

4. Μπαίνετε αμέσως από υπολογιστή/ταμπλετ/κινητο στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/

5. Πατάτε "Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους" , σας κατεβάζει λίγο πιο κάτω και 

6. πατάτε 
7. Ανοίγει η ιστοσελίδα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή αυτή, όπου πατάτε "Είσοδος με taxisnet":


8. Βάζετε τους κωδικούς σας στο taxisnet και εισέρχεστε. Στην επόμενη οθόνη πατάτε "Εξουσιοδότηση". 

9. Είστε στην ατομική σας καρτέλα στην ΕΡΓΑΝΗ. Πηγαίνετε προς το τέλος και επιλέγετε 

Υπεύθυνες Δηλώσεις Covid-19 Test

αυτό δηλαδή:


εαν έχετε αρνητικό τεστ. Αν έχετε θετικό, πατάτε την επόμενη υπεύθυνη δήλωση "Υπεύθυνες Δηλώσεις Covid-19 Test έπειτα από θετικό αποτέλεσμα Self Test" (περισσότερα στο τέλος του άρθρου).

10. Εκτυπώνετε η αποθηκεύετε την υπεύθυνη δήλωση που θα σας επιστρέψει το σύστημα σε PDF.

11. Το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο είναι αυτό της ενημέρωσης του εργοδότηΠΡΙΝ πιάσετε δουλειά, ο εργοδότης, πρέπει να ξέρει ότι έχετε αρνητικό τεστ. Άρα, ή το εκτυπώνετε και το έχετε μαζί σας και το δείχνετε στον εργοδότη ή το στέλνετε με e-mail στον εργοδότη.

Αυτό πρέπει να γίνει, επειδή, συνεργεία του ΣΕΠΕ (Επιθεώρησης Εργασίας) θα κάνουν ελέγχους σε γραφεία, λεωφορεία, κ.λπ. για να διαπιστώσουν αν οι εργαζόμενοι έχουν μαζί τους Υπεύθυνη Δήλωση Καταγραφής Αποτελέσματος. 


Και δύο συνηθισμένες ερωτήσεις:

1) Πότε πρέπει να τα κάνω αυτά;

Η διαδικασία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Θα πάτε λοιπόν στο φαρμακείο από τη Δευτέρα και μετά, όμως η προθεσμία δήλωσης του αποτελέσματος, είναι ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου. Έχετε λοιπόν χρόνο για την πρώτη σας δήλωση. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από τη Δευτέρα 26 Απριλίου. Αν κάποιος εργάζεται χωρίς αρνητικό τεστ, ο εργοδότης του θα δεχθεί πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο χωρίς δήλωση αποτελέσματος.

2) Έκανα το τεστ, βγήκε θετικό, αλλά εγώ είμαι πονηρός: θα μπω και θα δηλώσω ότι ήταν αρνητικό. Πού θα το καταλάβουν;

Αναμενόμενο το ερώτημα, μη νομίζετε ότι το σκέφτεστε μόνο εσείς, το σκέφτεται και το κράτος, αλλά η απάντηση είναι απλή: το σύστημα βασίζεται στην ατομική σας ευθύνη και τη σοβαρότητά σας, με σκοπό να νικήσουμε τον εχθρό. Αν όλοι σκέφτονται μόνο κουτοπόνηρα, θα ταλαιπωρηθούμε για πολύ καιρό ακόμη. Είναι χρέος του πολίτη, να μην ψάχνει "πατέντες" για να ξεγελάσει το σύστημα, αλλά να συμπεριφερθεί υπεύθυνα για να μη βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων του ή των επιβατών. Είναι απολύτως αντικοινωνικό να δηλώσει κανείς ψέματα, για κάτι που μπορεί να βλάψει τους συναδέλφους του ή τους επιβάτες. 
Πέρα από το παραπάνω ηθικό κομμάτι, υπάρχει και το νομικό: όποιος δηλώνει ότι έκανε το τεστ και είναι αρνητικό, ενώ δεν το έκανε ή ήταν θετικό, επέχει τις συνέπειες τις ψευδούς δήλωσης, της θέσης της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο και όπως γνωρίζουν όλοι και αναγράφεται σε κάθε υπεύθυνη δήλωση, η ποινή για ψευδή δήλωση, που μπορεί να προκαλέσει ζημία σε άλλους, ανέρχεται σε κάθειρξη 10 ετών.
Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος για κουτοπονηριές και ψευδείς δηλώσεις, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαιωνίζουν μια αντικοινωνική συμπεριφορά. 
Ο καθένας δικαιούται να αρνηθεί μια ιατρική πράξη, στην προκειμένη περίπτωση το τεστ, αλλά αν αυτό αφορά τον εαυτό του. Όταν όμως πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο, που μπορεί να επιβαρύνει ή να σκοτώσει το συνάδελφό του, το δικαίωμα αυτό υποχωρεί μπροστά στο υπέρτερο δικαίωμα της δημόσιας υγείας.

Ας μην έχουμε λοιπόν μια αντίρρηση σε όλα κι ας συμβάλλουμε, έστω και με ένα τεστ, που πιθανώς δεν είναι απόλυτα αξιόπιστο, σίγουρα όμως είναι χρήσιμο, να τελειώσει νωρίτερα η επέλαση του κορωνοϊού. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία, που κανέναν δεν πρέπει να τρομάζει.


Τι γίνεται αν το τεστ βγει θετικό

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει:

-Εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

-Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

-Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

-Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

-Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Σχόλια