Grigoris Gerotziafas: Η άσκηση σοβαρής ιατρικής στο πρωτοβάθμιο επίπεδο μαζί με την επιδημιολογική επιτήρηση και τον εμβολιασμό (δυστυχώς ακόμη σε χαμηλό επίπεδο) οδηγούν σε σημαντική ελάττωση των νοσηλειών ασθενών με COVID-19 .

 

Το γράφημα που δημοσιεύει σήμερα η εφημeρίδα Le Monde (https://www.lemonde.fr/.../covid-19-l-epidemie-s-emballe...) οδηγεί σε ένα διδακτικό συμπέρασμα που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ'οψιν οι πολίτες: Η άσκηση σοβαρής ιατρικής στο πρωτοβάθμιο επίπεδο μαζί με την επιδημιολογική επιτήρηση και τον εμβολιασμό (δυστυχώς ακόμη σε χαμηλό επίπεδο) οδηγούν σε σημαντική ελάττωση των νοσηλειών ασθενών με COVID-19 (γράφημα με κόκκινη γραμμή).

Η ισορροπημένη και συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας που βασίζεται στις αρχές Prevention-Detection-Anticipation;, όπως την διατυπώσαμε τον Νοέμβρη και την δημοσιεύσαμε στην Le Monde (και στην Καθημερινή με το κείμενο των 8 αστερίσκων που υπέγραψαν 21 Έλληνες γιατροί) έχει αποτέλεσμα.
Δεδομένου οτι η πανδημία θα διαρκέσει* και την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται τώρα συνολική αλλαγή στρατηγικής αν θέλουμε να μείνει όρθια η χώρα και να μην είναι το 2021 η επαίτειος των 200 χρόνων που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του Ελληνικού κράτους.
*η ιστορική εμπειρία λέει ότι το μόνο που γνωρίζουμε για τις επιδημίες είναι ότι θα τελειώσουν, όμως δεν γνωρίζουμε ποτέ πόσο θα διαρκέσουν.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.



Σχόλια