e-ΕΦΚΑ, ο «μεγάλος ασθενής»: Αυτές είναι οι αιτίες καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων

 

Με δεδομένο ότι παρουσιάζονται ξανά φαινόμενα καθυστερήσεων στην απονομή σύνταξης που φτάνουν έως και τα τρία έτη, είναι προφανές ότι υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στο υπερ-ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ας δούμε τις πιο «τρανταχτές» από αυτές:

• Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Ο e-ΕΦΚΑ έχει οργανόγραμμα που προβλέπει 8.800 οργανικές θέσεις. Από αυτές, στις αρχές του 2021, μόλις οι 7.700 έχουν καλυφθεί .Τα κενά στο σύστημα προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς ο όγκος εργασίας διαρκώς αυξάνεται.

• Απώλεια έμπειρων στελεχών: Μόνο το 2020, αποχώρησαν από την εργασία τους, περίπου 700 υπάλληλοι. Βγήκαν στη σύνταξη και δεν αντικαταστάθηκαν. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν έμπειρα στελέχη, με μακρά θητεία στην Κοινωνική Ασφάλιση. Κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι θα συμβεί και φέτος, καθώς δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, αποκτούν πάνω από 570 εργαζόμενοι του Φορέα.

Έλλειψη μηχανογραφικού συστήματος: Διαπιστώνεται το παράδοξο να εκδίδονται εγκύκλιοι για συγκεκριμένα θέματα, αλλά να μην μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, ελλείψει μηχανογραφικού συστήματος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μια κατηγορία «προβληματική» από μόνη της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος ασφάλισης, με συνέπεια τεράστιες καθυστερήσεις.

Διαδοχική ασφάλιση: Άλλη μια «γάγγραινα» του συστήματος. Παρατηρείται το φαινόμενο της μεταφοράς φακέλων από υπάλληλο σε υπάλληλο, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα.

 •Έλλειψη Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών: Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας και ο Φορέας δεν μπορεί να εμφανίσει «ενιαίο πρόσωπο». Η μη ύπαρξη Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις, αλλά και προφανής αδικίες, από ασφαλισμένο σε ασφαλισμένο. 

Πολύπλοκη νομοθεσία: Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Ασφαλιστικού Συστήματος συνολικά, είναι η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας. Δαιδαλώδεις διατάξεις, πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους, περιπλέκουν την κατάσταση, οδηγούν σε λάθη και εννοείται ευθύνονται για μεγάλες καθυστερήσεις. •Απαρχαιωμένα τεχνικά μέσα: Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηριστούν «απαρχαιωμένα», τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν το οικοδόμημα του e-ΕΦΚΑ. Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο εμφανές την περίοδο της πανδημίας, καθώς αναγκάστηκαν εργαζόμενοι να του δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς να έχουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

https://www.asfalistiko.gr/

Σχόλια