Θέτουν χρονοδιαγράμματα πολλές χώρες ελπίζοντας για εμβολιασμό ενώ η πανδημία καλπάζει


Ακάθεκτη η νόσος Covid-19 συνεχίζει την εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφήνοντας στο διάβα της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ασθενείς στα νοσοκομεία. 

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών, αδυνατώντας να αναχαιτίσουν την ορμή της πανδημίας του κορονοϊού, στρέφουν την προσοχή των πολιτών στην παρασκευή των ποθητών εμβολίων, τα οποία αναμένεται, στο μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα, να αλλάξουν τους όρους της πανδημίας.

Η αποτελεσματικότητα και οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Το ενδιαφέρον του κόσμου εντείνεται περαιτέρω με τις ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν μπει σε ένα άτυπο παιχνίδι πλειοδοσίας, υποσχόμενες έως και 95% αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματός τους, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι στιγμής δοκιμές που έχουν υλοποιήσει.

Ωστόσο η τελική φάση των δοκιμών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κρίνει αν επαληθεύονται τα ενθαρρυντικά προσωρινά συμπεράσματα. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο επιστημονικός συντάκτης των Νew York Times, βιολόγος και συγγραφέας Καρλ Ζίμερ, η αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές δεν σημαίνει ότι θα είναι ίδια και στην πράξη μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Μεταξύ των πολλά υποσχόμενων ανακοινώσεων περιλαμβάνονται αυτές των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, καθώς και των Ρώσων που προωθούν το δικό τους εμβόλιο με την ονομασία Sputnik V. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί πως τα εμβόλια «δεν θα αποτελέσουν μαγικό ραβδί, αφού γνωρίζουμε πως η προμήθεια θα είναι περιορισμένη, ειδικά στην αρχή». Σύμφωνα μάλιστα, με τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά θα περάσουμε έξι σκληρούς μήνες», επισημαίνοντας πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλεί πλέον τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Ευρώπη κάθε 17 δευτερόλεπτα.

Τα χρονοδιαγράμματα 

Με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό να προσεγγίζει ήδη το 1,4 εκατ., πολλές χώρες του πλανήτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έχουν προχωρήσει σε σχέδια διανομής των εμβολίων, προσπαθώντας μεταξύ άλλων να στρέψουν εκεί το βλέμμα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, ορισμένες χώρες προχωρούν σε χρονοδιαγράμματα, για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μόνσεφ Σλάουι (υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας των ΗΠΑ για τα εμβόλια) δήλωσε πως ο στόχος είναι να ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως αφότου υπάρξει η έγκριση των υγειονομικών αρχών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τον Ιανουάριο. Ο Σάντσεθ είπε επίσης ότι η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Η εκστρατεία θα αρχίσει τον Ιανουάριο και θα έχουμε 13.000 σημεία εμβολιασμού. Ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα είναι σε θέση να εμβολιαστεί, με όλες τις εγγυήσεις, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, αλλά ο οδικός χάρτης έχει χαραχτεί», δήλωσε ο Σάντσεθ. 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 255.905 θανάτους και 12.090.469 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Επίσης, η Ισπανία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη δυτική Ευρώπη μετά τη Γαλλία, με περίπου 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και 46.619 θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Το θέμα της ανοσίας

Βασικό ζήτημα, βεβαίως, παραμένει το πότε θα διατεθεί το ποθητό σκεύασμα στο ευρύ κοινό. Σημαντικό θέμα επίσης, είναι το πότε θα υπάρξει η συλλογική ανοσία του πληθυσμού σε κάθε χώρα, ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου. Στο ζήτημα αυτό ο αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η χώρα μπορεί να πετύχει την περίφημη ανοσία τον ερχόμενο Μάιο.

«Κανονικά, με το ποσοστό αποτελεσματικότητας που έχουμε (94-95%), το να εμβολιάσουμε το 70% ή σχεδόν αυτό το ποσοστό του πληθυσμού θα επέτρεπε να έχουμε μια πραγματική συλλογική ανοσία. Αυτό θα γίνει πιθανόν τον Μάιο ή κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα σχέδιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Σλάουι. 

Γιατί πολλές χώρες ελπίζουν στο εμβόλιο της AstraZeneca;


Τα καλά νέα από τις κλινικές δοκιμές των Pfizer- BioNTech και της Moderna έχουν δημιουργήσει προσδοκίες ότι ο κόσμος θα έχει σύντομα διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, οι φτωχότερες χώρες και οι χώρες μεσαίου εισοδήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία στο εμβόλιο μιας άλλης φαρμακευτικής.

Τα έθνη αυτά περιμένουν τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίες αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα.

Το 40% των προμηθειών αυτών των χωρών αφορά το πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει η φαρμακευτική σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την Airfinity.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο οικονομικό ενώ παρασκευάζεται σε πολλές  χώρες, από την Ινδία έως τη Βραζιλία. Θα είναι επίσης πιο εύκολο να διανεμηθεί σε μακρινές χώρες, συγκριτικά με άλλα εμβόλια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα logistics λόγω των ιδιαίτερων, ψυχρών, συνθηκών αποθήκευσης και μεταφοράς που απαιτούν.

Αν όμως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν καταφέρει να «πιάσει» παρόμοια και υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας με τα εμβόλια των Pfizer- BioNTech και της Moderna, ή δεν καταφέρει να διανεμηθεί γρήγορα, τότε στις χώρες που εξαρτώνται από αυτό το εμβόλιο ενδέχεται να συνεχίσει η επέλαση της πανδημίας.

BLOOMBERG

Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν την Παρασκευή στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτηση αδειοδότησης, για την κυκλοφορία του εμβολίου τους κατά του Covid-19.

Την ώρα που τα πλούσια κράτη είναι σε θέση να προμηθευτούν τα εμβόλια των Pfizer- BioNTech ή της Moderna, έχουν άλλωστε προπαραγγείλει μεγάλες ποσότητες, οι περισσότερες περιοχές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εταιρείες που ακολουθούν τους πρώτους, ιδίως τις AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson.

Οι διαθέσιμες ποσότητες των εμβολίων δύσκολα θα καλύψουν την μεγάλη ζήτηση τους μήνες μετά την ανάπτυξη των εμβολίων, πράγμα που δημιουργεί ανησυχίες για την παγκόσμια πρόσβαση στο εμβόλιο.

Η μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού αφορά χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, παρατηρεί ο Μαρκ Εκλεστον- Τερνερ του Πανεπιστημίου Κιλ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται ένα πρόβλημα για τους λίγους και μακριά από εμάς. Αφορά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τονίζει.

Την ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια έχει θέσει ως στόχο ο μηχανισμός Covax, μια φιλόδοξη προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χώρες έχοντας εξασφαλίσει  700 εκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής.

Η AstraZeneca έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον μηχανισμό, ενώ μια συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, συμφώνησε να επιταχύνει την παραγωγή των εμβολίων της AstraZeneca ή της Novavax για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με τιμή έως 3 δολάρια ανά δόση. Αυτών των συμφωνιών ακολούθησε τον προηγούμενο μήνα άλλη μία συμφωνία του Covax με τη Sanofi και την GlaxoSmithKline.

Ο Covax, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναμένει και άλλες συμφωνίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Pfizer- BioNTech και τη Moderna.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο κλείσιμο συμφωνιών για το εμβόλιο. Σχεδόν το 1/3 των συμφωνιών που έχουν γίνει αφορά το εμβόλιο της βρετανικής φαρμακευτικής η οποία έχει συμφωνίες για περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με την Airfinity.

Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι πάνω από 50 χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος θα λάβουν το εμβόλιο που αναπτύσσει η φαρμακευτική με τον Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και περιοχές πλούσιων χωρών.

Εάν το εμβόλιο αποδειχτεί αποτελεσματικό, η κάλυψη αυτής της ζήτησης δεν θα είναι εύκολη.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησε σε αυτή την επικράτηση της AstraZeneca στις συμφωνίες προμηθειών, είναι το κόστος. Η φαρμακευτική έχει δηλώσει πως δεν επιδιώκει να βγάλει κέρδος από την πανδημία κοστολογώντας την κάθε δόση του εμβολίου μεταξύ 4 και 5 δολαρίων.

Την ίδια ώρα τα εμβόλια που προηγούνται στην κούρσα αυτήν τη στιγμή είναι αισθητά πιο ακριβά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο με τις Pfizer και BioNTech να προμηθευτούν το εμβόλιο για 19,50 δολάρια την δόση, ή 39 δολάρια την διπλή δόση- δεδομένου ότι το εμβόλιο των εταιρειών απαιτεί λήψη δύο δόσεων. Από την άλλη η Moderna έχει ανακοινώσει πως θα χρεώνει το εμβόλιό της από 32 έως 37 δολάρια την δόση για τις συμφωνίες μικρών ποσοτήτων και λιγότερα για τις συμφωνίες προμήθειας μεγάλων ποσοτήτων.

Η AstraZeneca κερδίζει τις φτωχότερες χώρες όχι μόνο λόγω του κόστους αλλά και λόγω της ευκολίας αποθήκευσης και μεταφοράς του εμβολίου της. Το εμβόλιο της εταιρείας μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου, ενώ εκείνα της Pfizer και της Moderna, που βασίζονται στη νέα τεχνολογία RNA messenger, απαιτούν κατάψυξη για μακροπρόθεσμη αποθήκευση και μεταφορά.

Γι 'αυτό τόσες πολλές χώρες περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της AstraZeneca, εξετάζοντας επίσης τους υπόλοιπους υποψήφιους στην κούρσα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κίνα. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να παράγει το εμβόλιο Sputnik V σε άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλ

 πληροφορίες από Bloomberg


Σχόλια