Υπό διάλυση ο ΟΣΕ - Στα ...τυφλά τα τρένα εξαιτίας της μη λειτουργίας συστημάτων ασφαλείας.

 Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «καρφώνει» τον ΟΣΕ για την κακή κατάσταση των σταθμών και του  σιδηροδρομικού δικτύου

Ενδεικτικό είναι ότι, από τα περίπου 1.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, τα φωτοσήματα λειτουργούν μόνο σε περίπου 30

Μία ζοφερή εικόνα για το παρόν και το μέλλον του Σιδηροδρόμου παρουσιάζουν τα μέλη του Δικτύου σιδηροδρομικών, σε ανοιχτή τους επιστολή, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Στην περιοχή μας, τη Θεσσαλία, έργα ώριμα για δημοπράτηση, όπως η ηλεκτροκίνηση Λάρισας – Βόλου με παραλλαγή-παράκαμψη της Νέας Ιωνίας και η ηλεκτροκίνηση Παλαιοφαρσάλων – Καλαμπάκας δεν δημοπρατούνται, παρά τις διαβεβαιώσεις βουλευτών και διοικήσεων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, ότι για τη δημοπράτησή τους δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ επιφέρει νέο χτύπημα στον θεσσαλικό και βολιώτικο σιδηρόδρομο. Στο νέο προτεινόμενο για ψήφιση στη Βουλή οργανόγραμμα του ΟΣΕ, οι δύο ζωτικές Υπηρεσίες του Βόλου (Δ’ Τμήμα Γραμμής και Δ’ Επιθεώρηση) εξαφανίζονται από τις Υπηρεσίες Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος. Ό,τι με πολύ κόπο και αγώνα αποκαταστάθηκε το 2016, επιχειρείται εκ νέου να κατεδαφιστεί. Ζούμε μια επανάληψη, όσων είχαν κάνει οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015, ενώ παράλληλα οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και ο CEO του ΟΣΕ μάς κοροϊδεύουν, αφού διατυμπανίζουν ότι οι Υπηρεσίες του Βόλου θα στελεχωθούν. Συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου 2019 ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Μπουκώρος, μετά από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΟΣΕ, διαβεβαίωνε «…Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα υποστελέχωσης του οργανισμού στη Μαγνησία.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ απαντώντας στα ερωτήματα του βουλευτή, τον διαβεβαίωσε ότι είναι υπό έκδοση τα απαιτούμενα ΦΕΚ για τη στελέχωση με προσωπικό της Δ’ Επιθεώρησης Βόλου και τη στελέχωση του Δ’ Τμήματος της γραμμής Βόλου…» και τα έργα εκσυγχρονισμού (ηλεκτροκίνηση Λάρισας – Βόλου, παράκαμψη του «S» της Νέας Ιωνίας, ηλεκτροκίνηση Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας, σύνδεση με ΒΙΠΕ, αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου και λιμάνι Αλμυρού) θα προχωρήσουν (δηλώσεις βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια στις 15 Ιανουαρίου 2020). Όλα τα παραπάνω, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα προκαλέσουν μεγάλο χτύπημα στις σιδηροδρομικές, αλλά και στις συνδυασμένες μεταφορές (λιμάνι – πλοία – αυτοκίνητα – τρένο) και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο ΒΙΠΕ του Βόλου, παρά τις όποιες επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες βουλευτών της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής μας». Το «Δίκτυο Σιδηροδρομικών» καταγγέλλει ότι εν μέσω κορωνοϊού και εν μέσω περιόδου κρίσιμης για τα εθνικά θέματα και την ασφάλεια της χώρας, για μικροκομματικές σκοπιμότητες, υποβαθμίζονται και εγκαταλείπονται η τουριστική γραμμή Πηλίου, οι σιδηροδρομικές γραμμές προς στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι σιδηροδρομικές γραμμές προς το λιμάνι του Βόλου.

«Δεν θεωρούμε λογικό να καταργείται το προσωπικό ελιγμών του Βόλου και να διατίθεται στη Λάρισα, όταν ο Σ.Σ. Βόλου τροφοδοτεί με καύσιμα και καλύπτει όλες τις ανάγκες του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των πιστοποιημένων εγκαταστάσεων που διαθέτει και δεν θεωρούμε λογικό, να καταργείται το προσωπικό ελιγμών από το Τρενάκι του Πηλίου – αιχμή του δόρατος του σιδηροδρομικού τουρισμού όλης της Θεσσαλίας – και να διατίθεται στη Λάρισα». Το «Δίκτυο» ζητεί να ανακληθούν οι καταργήσεις υπηρεσιών. Ζητεί τη διεύρυνση της Δ’ Επιθεώρησης από Βόλο μέχρι Καλαμπάκα και του Δ’ Τμήματος Γραμμής από Βόλο μέχρι Λάρισα, από Λάρισα μέχρι Παλαιοφάρσαλα και από Παλαιοφάρσαλα μέχρι Καλαμπάκα, που «ακρωτηριάστηκε την περίοδο 2010 – 2015». Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη σιδηροδρομική σύνδεση του Βόλου με τον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, καθώς και με όλες τις πρωτεύουσες των θεσσαλικών Νομών». καταλήγει η ανακοίνωση.


Υπό διάλυση φαίνεται ότι βρίσκεται ο ΟΣΕ, ο οποίος χρόνο με το χρόνο μοιάζει με... τρένο που κινείται χωρίς μηχανοδηγό, ενώ ταυτόχρονα εδώ και περίπου τρεις μήνες παραμένει και ακέφαλος καθώς ο παραιτηθείς τελευταίος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας Σπηλιόπουλος, δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.

Την ίδια στιγμή, τις ελλείψεις αλλά και τα κενά στην ασφάλεια της σιδηροδρομικής υποδομής, για την οποία είναι αρμόδιος ο δημόσιος ΟΣΕ καταδείχθηκαν για ακόμα μία φορά με τον χειρότερο τρόπο με τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας πριν από λίγες ημέρες στο Ξυλόκαστρο στην ολοκαίνουρια γραμμή προς Αίγιο, η οποία είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο καλοκαίρι σε ειδική τελετή παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών. Ευτυχώς, από το συμβάν δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε η αμεσότητα στην αντίδραση του μηχανοδηγού αλλά και η χαμηλή ταχύτητα που διατηρούσε ακόμα η αμαξοστοιχία δεδομένου ότι εξερχόταν από σταθμό.

Αιτία του εκτροχιασμού, ήταν το γεγονός ότι η αλλαγή μετά την  έξοδο του σταθμού σε παρακείμενο σημείο για άγνωστο λόγο ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Πρόκειται για το κλειδί, όπως ονομάζεται, το οποίο πιθανότατα είχε ξεχαστεί εντελώς ανάποδα σε θέση που αναγκαστικά θα οδηγούσε το τρένο σε εκτροχιασμό και όχι σε κάποια παρακαμπτήριο. Κι αυτό γιατί ακόμα και σε αυτή την προσφάτως εγκαινιασθείσα γραμμή δεν λειτουργούν φωτοσήματα και ουσιαστικά η κίνηση των τρένων γίνεται στα ...τυφλά από άποψη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Αντ΄αυτών δίνεται προφορική ή γραπτή εντολή στο μηχανοδηγό από πιστοποιημένο γι΄αυτό υπάλληλο ότι η γραμμή είναι «καθαρή» και μπορεί να προχωρήσει. Ωστόσο αυτή η αναχρονιστική μέθοδος για τα δεδομένα του 2020 δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση του λάθους, όπως συνέβη στον πρόσφατο εκτροχιασμό.

Το συμβάν έρχεται να θυμίσει ότι συστήματα ασφαλείας, τα οποία έχουν πληρωθεί και εγκατασταθεί στο δίκτυο εδώ και πάνω από μία 15ετία είτε λειτούργησαν για ελάχιστα χρόνια και μετά εγκαταλείφθηκαν είτε δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως το λεγόμενο ETCS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών), το οποίο καθιστά δυνατή τη διαβίβαση στον μηχανοδηγό πληροφοριών αλλά και τον έλεγχο τήρησης της επιτρεπόμενης ταχύτητας, ώστε να μην μπορεί να την υπερβεί. Αντίθετα, τα συστήματα φωτοσήμανσης τηλεδιοίκησης, τα οποία τοποθετήθηκαν γύρω στο 2003 λειτούργησαν για κάποια χρόνια – έως το 2008 - και μετά σταμάτησαν.

Την ίδια στιγμή η τύχη της πολυθρύλητης εργολαβίας της ανάταξης του δικτύου αγνοείται, ενώ πολλοί σιδηροδρομικοί ήδη αναρωτιούνται αν έχει μείνει τίποτα να ...αναταχθεί δεδομένου ότι στα χρόνια που πέρασαν τα εν λόγω συστήματα λεηλατήθηκαν αρκετές φορές. Είναι χαρακτηριστικό – όπως λένε – πως υπάρχουν τούνελ ακόμα και στον Προαστιακό της Αθήνας που δε φωτίζονται καθώς έχει προηγηθεί πλιάτσικο στα μέσα φωτισμού και τα καλώδια.

Σχόλια