Τα κέρδη της ηλεκτροκίνησης: Τα κίνητρα, οι προϋποθέσεις και οι παγίδες-Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Τα κέρδη της ηλεκτροκίνησης: Τα κίνητρα, οι προϋποθέσεις και οι παγίδες

Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, αλλά και τα «γκρίζα» σημεία που περιλαμβάνει να προβληματίζουν.

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 100.000 ευρώ για τα έτη 2020 και 2021

 

Ειδικότερα τα οχήματα που θα επιδοτηθούν αφορούν 1.700 ΙΧ, 3.000 δίκυκλα, 1.000 ταξί και 6.000 εταιρικά αυτοκίνητα.

 

Τα ανώτατα ποσά επιδότησης φτάνουν τις 5.500 ευρώ για ΙΧ, 800 ευρώ για δίκυκλα και 8.000€ για ταξί.

 

Όσοι θέλουν να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις θα πρέπει να μπουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ τηρείται και σειρά προτεραιότητας.

 

Το κίνητρο απόσυρσης κυμαίνεται από 400 – 2.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα επιδότησης 400 ευρώ για την εγκατάσταση φόρτισης.

 

Τα κίνητρα


Συγκεκριμένα, τα μέτρα που μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν για να επωφεληθούν και να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι

 

Για τα ΙΧ, έκπτωση ίση με το 15% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 5.500 ευρώ συν 500 ευρώ για την (προαιρετική) εγκατάσταση φορτιστή. Επιπλέον, εξαίρεση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τα τεκμήρια. Το μπόνους εφαρμόζεται μόνο για ηλεκτρικά (όχι για υβριδικά ΙΧ).

 

Για τα σκούτερ, 20% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 800 ευρώ.

 

Για τα ποδήλατα, 40% της αξίας με όριο επίσης τα 800 ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει μέχρι και το 50% της τελικής αξίας.

 

Αν η αγορά νέου συνδυάζεται με την απόσυρση του παλιού ΙΧ ή μοτοσυκλέτας, θα καταβάλλεται επιπλέον μπόνους απόσυρσης, ύψους 1.000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

 

Για την αγορά και μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων από εταιρείες προβλέπεται αυξημένη έκπτωση της δαπάνης από τα έσοδα. Στην περίπτωση των εταιρικών οχημάτων επιδοτείται και η απόκτηση υβριδικών (όχι μόνο ηλεκτρικών) οχημάτων. Το επιπλέον ποσοστό έκπτωσης είναι αντίστοιχα 50% για ηλεκτρικά και 30% για υβριδικά επί της πραγματικής δαπάνης (π.χ. αν το μηνιαίο μίσθωμα είναι 300 ευρώ, θα εκπίπτουν 450 ή 390 ευρώ αντίστοιχα) και η παραχώρηση στον εργαζόμενο δεν θα φορολογείται ως παροχή σε είδος.

 

Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν ως το τέλος του 2021, με τα τωρινά δεδομένα θα φθάσουν συνολικά στα 100 εκατ. ευρώ και θα εκταμιευθούν με το μοντέλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», δηλαδή με υποβολή αίτησης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πάντως ότι μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που σχεδιάζεται, θα αφορά τις πράσινες μετακινήσεις, που σημαίνει ότι τα κίνητρα θα διατηρηθούν ή / και θα διευρυνθούν τα επόμενα χρόνια.

 

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε πως με τους υφιστάμενους πόρους θα επιδοτηθεί η αγορά 1.700 ΙΧ, 3.000 δικύκλων, 1.000 ταξί, 6.000 εταιρικών οχημάτων (με όριο 3 οχήματα ανά νομικό πρόσωπο και 6 στα νησιά) και η εγκατάσταση 1.000 οικιακών σημείων φόρτισης. Τόνισε ακόμη ότι για την ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης θα ισχύσει το μοντέλο αγοράς.

 

Τα κίνητρα αγοράς προστίθενται στο όφελος από το μειωμένο κόστος χρήσης του ηλεκτρικού οχήματος. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το κόστος καυσίμου για 10.000 χιλιόμετρα που είναι κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ για βενζινοκίνητα, πέφτει στα 420 ευρώ για τα ηλεκτρικά (ή 220 ευρώ αν η φόρτιση γίνεται με νυχτερινό τιμολόγιο). Αντίστοιχα με 50 ευρώ ο κάτοχος συμβατικού αυτοκινήτου μπορεί να διανύσει 420 χιλιόμετρα, ενώ για το ηλεκτρικό η απόσταση ανεβαίνει στα 1.190 χλμ. (2.270 χλμ. με νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος). Επιπλέον το ηλεκτρικό όχημα απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας, θα σταθμεύει δωρεάν στους δημόσιους χώρους και έχει χαμηλότερο κόστος σέρβις (ενδεικτικά, 100 ευρώ έναντι 350 ευρώ για τα συμβατικά).

http://www.dealnews.gr/

Σχόλια

  1. Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, αλλά και τα «γκρίζα» σημεία που περιλαμβάνει να προβληματίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου