Τα «δωράκια» Βρούτση… καταπίνουν τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ – Σε κίνδυνο οι επικουρικές συντάξεις


Από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ πληρώνονται οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις που καρπώθηκαν πριν από ένα μήνα στις επικουρικές τους συντάξεις. Στα ίδια αποθεματικά θα συνεχίσει το υπουργείο Εργασίας «να βάζει χέρι» και τους επόμενους μήνες. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει η ξεκάθαρη εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους, θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, για να μπορέσει η Πολιτεία να ανταποκριθεί σε μία δέσμευση που προέκυψε τον Οκτώβριο του 2019, μετά από σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Το πρόβλημα προκύπτει, όμως, από το γεγονός ότι συνολικά τα αποθετικά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης προσέγγιζαν στις αρχές του 2020 το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Άρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέσα σε μία και μόνο χρονιά θα… «φαγωθεί» σχεδόν το 1/3 του συνολικού αποθεματικού του Ταμείου.

Συνεπώς, εάν συνεχιστεί αυτή η επιλογή τότε πολύ σύντομα το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης θα διατρέξει πολύ σοβαρό κίνδυνο…

Σε ό,τι αφορά τα… τρέχοντα, η καταβολή των αναδρομικών οκταμήνου (Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020) για τις αυξήσεις στις επικουρικές, θα κοστίσει περίπου 220 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα εκταμιευθεί από τα έσοδα του Ταμείου από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, θα καταστεί εφικτή η καταβολή των αναδρομικών στις 9 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε σχετικά.

Τρεις εβδομάδες μετά, όμως, θα πρέπει να γίνει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων του μηνός Αυγούστου. Εκεί, τα στελέχη του ΕΤΕΑΕΠ διαβλέπουν πρόβλημα καταβολής, αφού τα έσοδα από τις εισφορές δεν θα επαρκούν. Γι’ αυτό και επιλέγεται, κατά πάσα πιθανότητα, η λύση να «σπάσει» ένα ομόλογο και να βρεθεί πρόσθετο κονδύλι ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί όλους τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

Να θυμίσουμε ότι για να χορηγηθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις απαιτείται ένα κονδύλι της τάξης των 27 εκατ. ευρώ το μήνα. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αυξημένη δαπάνη προέκυψε από τον περασμένο Οκτώβριο, με ένα απλό πολλαπλασιασμό, γίνεται σαφές ότι μέχρι το τέλος του 2020 απαιτείται συνολικά ένα ποσό της τάξης των 405 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι αυξήσεις.

Ένα ποσό που θα αφαιρεθεί από το αποθεματικό του ΕΤΕΑΕΠ…

Του Χάρη Δημητρίου

https://www.asfalistiko.gr/

Σχόλια