Η διπλή «απάτη» με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ – Καθυστέρηση στην πληρωμή και μικρότερα ποσά

Τι και αν διαφημίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και από το «επιτελικό κράτος» συνολικά, ως ένα έκτακτο βοήθημα, απαραίτητο για την στήριξη των πολιτών που έχουν πληγεί από τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό; Τελικά, σε εκατοντάδες περιπτώσεις το βοήθημα έχει μείνει ακόμα «στα χαρτιά».

Παρά το γεγονός ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ ανά εργαζόμενο που τέθηκε σε αναστολή σύμβασης, έπρεπε να έχει καταβληθεί από την περασμένη Δευτέρα, εντούτοις για αρκετούς δικαιούχους κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί….

Στο υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι τα αρχεία με τους 526.000 δικαιούχους έχουν σταλεί κανονικά στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. Άρα, ίσως εκεί να έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις «φωτογραφίζονται» ως υπεύθυνα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, καθώς ίσως τοποθέτησαν τους εργαζόμενους σε λάθος ΚΑΔ και έτσι δεν λαμβάνουν το επίδομα που τόσο έχουν ανάγκη.

Το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο: Δύο ημέρες μετά την έναρξη καταβολής και ακόμα περιμένουν αρκετοί εργαζόμενοι να λάβουν αυτό το βοήθημα, ακόμα δηλαδή δεν έχει γίνει η απαιτούμενη πίστωση στους λογαριασμούς τους… Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν η διαδικασία τελικά να ολοκληρώνεται σταδιακά, στις 20 Ιουνίου! Όλα αυτά για εργαζόμενους οι οποίοι λόγω κορονοϊού, έλαβαν το αντίστοιχο προηγούμενο βοήθημα στις 12 Απριλίου. Δηλαδή, είναι στην ουσία, δύο μήνες απλήρωτοι…

Ακόμα όμως κι εκείνοι που έλαβαν το βοήθημα, σε αρκετές περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται τους έβαλαν σε αναστολή σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την αρχική, που ήταν η 15η Μαρτίου. Έτσι, το αρχικό χρονικό διάστημα των 45 ημερών ολοκληρώθηκε όχι στις 30 Απριλίου, αλλά αργότερα, εντός Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η δεύτερη φάση αναστολής σύμβασης δεν θα αφορά έναν ολόκληρο μήνα, δηλαδή 30 ημερολογιακές ημέρες, αλλά λιγότερες. Αντίστοιχα μικρότερη θα είναι τελικά και η αποζημίωση που θα χορηγηθεί.

Η γκρίνια των εργαζομένων όμως έγκειται στο γεγονός ότι επικοινωνιακά, το υπουργείο Εργασίας και το Μαξίμου, φρόντιζαν σχεδόν σε κάθε δημόσια παρουσία, να τονίζουν και να αναφέρονται στα 534 ευρώ. Όχι στο γεγονός ότι θα υπήρχαν περιπτώσεις που θα λάμβαναν ένα μέρος αυτού.

Όσο κι αν στην σχετική ΠΝΠ τονιζόταν η «αναλογία» του επιδόματος, εντούτοις η επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε το προηγούμενο διάστημα ήταν εντελώς διαφορετική. Έτσι, αρκετοί εργαζόμενοι που ανέμεναν 534 ευρώ, διαπίστωσαν ότι έλαβαν σε αρκετές περιπτώσεις, ούτε… τα μισά! Εννοείται ότι το «χαρτζιλίκι» των 200 ευρώ το μήνα δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές της δίμηνης καραντίνας για εργαζόμενους με οικογένειες. Ειδικά, μάλιστα, όταν χορηγείται με καθυστέρηση και δύο μήνες μετά την προηγούμενη καταβολή…

Του Χάρη Δημητρίου

https://www.asfalistiko.gr/


Σχόλια