ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-COVID 19 : ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ TOΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ

τουρισμός-κορονοιός

Οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού έγιναν και έφεραν χαμόγελα στα περισσότερα στελέχη του κλάδου -ξενοδόχους, αεροπορικές, τουριστικά γραφεία-, καθώς γίνεται μια έντονη προσπάθεια για να προσελκύσουμε τουρίστες από το εξωτερικό – μια από τις βασικές πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία.

Βέβαια, το μόνο σημείο που έφερε έντονο προβληματισμό στην κοινή γνώμη -και αποδοκιμασία από πολλούς- σε όσα ανακοινώθηκαν ήταν ότι αποφασίστηκε τελικά να μην υπάρχουν τεστ κορονοιού στα αεροδρόμια και οι τουρίστες από χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία να εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς κάποιο περιορισμό.

Το ζήτημα που δεν έχει ακόμα διευθετηθεί όσο γράφονται αυτές οι γραμμές είναι τα υγειονομικά πρωτοκόλλα, για τα οποία πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις με τους επιδημιολόγους -βέβαια ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε παρουσιάσει πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ κάποιες προτάσεις του για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στον τουρισμό, τα οποία συνέταξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα κάνουμε φέτος ένα διαφορετικό καλοκαίρι, με πολλούς περιορισμούς, πολλούς κανόνες και πολύ…αντισηπτικό, καθώς οι αποδράσεις σε ένα νησί έρχονται αγκαζέ με ..τα πρωτόκολλα και μένει να δούμε στο άμεσο μέλλον πόσο αυτά θα επηρεάσουν τον κλάδο των ξενοδοχείων, των αεροπορικών εταιρειών αλλά και τους ταξιδιώτες.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε ότι τα μέτρα «κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό».

Στο θέμα των πτήσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, οπότε και έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν όλα, πλέον, τα καταλύματα και δη τα εποχικής λειτουργίας, ξεκινά το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. Ολο τον Ιούνιο οι πτήσεις θα γίνονται μόνο μέσω του Ελ. Βενιζέλος και θα συνεχίσουν να γίνονται υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.

Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το δεύτερο στάδιο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η άρση των όποιων εξαιρέσεων θα γίνει από τις 15 Ιουλίου, ενώ όπως είναι αυτονόητο, θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους.

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης έχει ως εξής:

• Δευτέρα 25 Μαΐου: Ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα
• Δευτέρα 1η Ιουνίου: Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
• Δευτέρα 15 Ιουνίου: Ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Παράλληλα ενεργοποιείται το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων, αρχικά μόνο από το «Ελ.Βενιζέλος»
• Τετάρτη 1η Ιουλίου: Δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ για κορωνοϊό στους επιβάτες, ούτε υποχρεωτική καραντίνα. Aυτό ισχύει για χώρες οι οποίες δεν έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση και βέβαια δεν αποκλείει, όπως εξήγησε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Για το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου προβλέπεται:

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»
• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως η οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες

Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης την 1η Ιουλίου προβλέπεται:

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια
• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες
• Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
• Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως
• Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από το 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πριν τις ανακοινώσεις της 20ης Μαΐου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε παρουσιάσει σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τις πτήσεις, τα οποία συνέταξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ και ανέφερε τα εξής:

• Η χωρητικότητα των πτήσεων από, προς και εντός της Ελλάδας θα είναι πλήρης, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις, προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές
• Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ
• Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών

http://www.airnews.gr/


Σχόλια