Στη Βουλή η… «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» – Πώς και ποιοι εργαζόμενοι χάνουν το 20% το μισθού – η τροπολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η κρίσιμη τροπολογία για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, ελέω κορονοϊού. Πρόκειται για την επίσημη έναρξη του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Μοναδική εξαίρεση είναι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές για τις οποίες, ο εν λόγω μηχανισμός, θα ισχύει έως το τέλος του έτους.Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μειώσουν έως και 50% τον εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με αντίστοιχη φυσικά μείωση των αποδοχών. Το κράτος θα καλύπτει το 60% από τις μειωμένες αποδοχές. Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά μόνο τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.Υπογραμμίζεται στην τροπολογία ότι εάν μετά τη μείωση και την προσθήκη του 60% της περικοπής, ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, τότε θα καλύπτεται η διαφορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι αυτό το ύψος αποδοχών.Τονίζεται ότι οι εργοδότες διατηρούν την υποχρέωση πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που θα εντάξουν σε αυτό το μηχανισμό.

Τονίζεται ότι όσες εταιρίες επιλέξουν την ένταξή τους σε αυτή τη διαδικασία, δεν θα έχουν δικαίωμα:

α) Μεταβολής του είδους της σύμβασης εργασίας.

β) Μεταβολής των τακτικών αποδοχών.

γ) Καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Τι ισχύει για τον τουρισμό

Ειδικά για τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον τουρισμό, παρέχεται το δικαίωμα να τεθεί ένα μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Το μέτρο αυτό αφορά την περίοδο από την 1η Ιουνίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για το χρονικό διάστημα που θα τεθούν σε αναστολή με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα. Από την πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτάται και η υποχρέωση ανάκλησης των αναστολών σύμβασης. Ακριβέστερα, αν η πληρότητα είναι στο 20% θα ανακαλείται το 1/3 των συμβάσεων, αν είναι στο 50% θα ανακαλούνται τα 2/3 και αν είναι από 80% και άνω θα ανακαλείται το σύνολό τους.

Σε κάθε περίπτωση για το διάστημα αναστολής συμβάσεων, απαγορεύονται οι απολύσεις.

Εποχικοί εργαζόμενοι

Στην τροπολογία γίνεται αναφορά στους εποχικά απασχολούμενους και ειδικά σε όσους δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Στις περιπτώσεις αυτές εάν έλαβαν εποχικό επίδομα ή επίδομα ανεργίας την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020, τότε αποκτούν δικαίωμα λήψης έκτακτου επιδόματος ανεργίας για την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου 2020. Παράλληλα για να στηριχθούν και οι εργοδότες, για όσους πραγματοποιηθούν προσλήψεις μερικής απασχόλησης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, το κράτος θα επιδοτήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Νόμιμη άδεια

Η τροπολογία αποσαφηνίζει ότι έχουν δικαίωμα στη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όσοι εργαζόμενοι είχαν λάβει άδεια, την περίοδο που η επιχείρηση στην οποία εργάζονται τέθηκε σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας. Πρόκειται για περιπτώσεις εργαζομένων που έλαβαν άδεια ασθένειας, μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή μητρότητας, εφόσον η άδεια έληξε ή θα λήξει κατά το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης. Η αποζημίωση ισχύει από την 1η Μαΐου και μετά.

Εργαζόμενοι γονείς

Οι εργαζόμενοι γονείς έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση και να έρθουν σε συμφωνία με τον εργοδότη τους για να εργάζονται με μειωμένο ωράριο έως 25%, μέχρι τη λήξη της σχολικής περιόδου 2019-2020. Στο διάστημα αυτό δεν θα υποστούν περικοπή αποδοχών. Όμως θα υπάρξει αντίστοιχη επιμήκυνση στο ωράριο εργασίας σε άλλο χρονικό διάστημα, πάλι κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν υπερωρία. Η παροχή αυτή μπορεί να χορηγείται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά με την άδεια ειδικού σκοπού.

Αναστολή σύμβασης

Ειδικά για επιχειρήσεις από τους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών του πολιτισμού και του αθλητισμού παρέχεται το δικαίωμα της αναστολής συμβάσεων εργασίας για ένα μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων, μέχρι την 31η Ιουλίου. Ειδικά για την εστίαση το χρονικό περιθώριο που υπάρχει είναι έως την 30η Ιουνίου.

Του Χάρη Δημητρίου

https://www.asfalistiko.gr/


Σχόλια