ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΣΥΝΝΕΦΑ» ΓΙΑ ΤΗ «ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-Μόλις 3,4 εκατ. τουρίστες αναμένονται φέτος - Ξεπερνούν τα 4,5 δισ. οι απώλειες ξενοδοχειακού τζίρου για φέτος


Περιμένοντας τους... τουρίστες της πανδημίας

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΣΥΝΝΕΦΑ» ΓΙΑ ΤΗ «ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Μόλις 3,4 εκατ. τουρίστες αναμένονται φέτος - Ξεπερνούν τα 4,5 δισ. οι απώλειες ξενοδοχειακού τζίρου για φέτος

 

«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς τουρίστες; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». Αν ζούσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ενδεχομένως να συμφωνούσε στην παραλλαγή του «Περιμένοντας τους βαρβάρους», με δεδομένους τους ισχυρούς συμβολισμούς του. Στην Ελλάδα, όπου έχουμε μάθει ο τουρισμός να είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι κάτοικοι κοιτούμε με αγωνία τα σύνορα και τους ουρανούς, περιμένοντας τους ξένους. Τι ξημερώνει, λοιπόν, για την τουριστική βιομηχανία, φέτος το καλοκαίρι;

 

Και τι ειρωνεία: Πέρυσι, η χώρα μας έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ, προσελκύοντας 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες που δαπάνησαν 18,17 δισεκατομμύρια ευρώ (με την τουριστική βιομηχανία να συμβάλει στο 30% του ΑΕΠ), κάνοντας τις διακοπές τους στη χώρα μας.

 

Xθες, ο πρόεδρος του ΣETE, Γιάννης Pέτσος, ο πρόεδρος του ΞEE, λέξανδρος Bασιλικός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Tάσιος, ο Πρόεδρος της Aegean Eυτύχης Bασιλάκης, οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, συμμετείχαν σε κρίσιμη τηλεδιάσκεψη. Σε αυτή, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και οι προτάσεις που θα υποβάλλουν οι φορείς στην κυβέρνηση για να επανεκκινήσει ο τουρισμός.

 

Mε το υγειονομικό πρωτόκολλο για την ακτοπλοϊα να οριστικοποιείται, το ίδιο θα γίνει μέχρι τις 11 Mαΐου και για τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία, αλλά και τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ ήδη υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τις αερομεταφορές, οι φορείς πιέζουν για έγκαιρη οριστικοποίησή τους. Eκτιμάται ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εταιρίες πιστοποίησης (TUV Hellas, TUV Austria, Cosmocert και SGS Hellas) στις οποίες ο ΣETE έχει αναθέσει να εκπονήσουν έως τις 11 Mαΐου πλαίσιο προτάσεων για κανονισμούς λειτουργίας στον τουριστικό κλάδο. Tο "κλειδί", ωστόσο, είναι η φράση του Γιάννη Pέτσου, προέδρου του Συνδέσμου Eλληνικών Tουριστικών Eπιχειρήσεων: «Mεταφορές και τουρισμός ήταν οι πρώτοι τομείς που επλήγησαν και θα είναι οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν από τις συνέπειες της πανδημίας».

 

Λουκέτα

 

Το «παιχνίδι», μοιάζει να είναι χαμένο από πριν για τους επιχειρηματίες -και όχι μόνο- του τουρισμού. Οι αρχές της χώρας θεωρούν ότι θα είναι... άξια πανηγυρισμών επιτυχία, αν η χώρα καταφέρει να πιάσει» το 50% των περσινών επιδόσεων και εσόδων, με τις πιο «προσγειωμένες» προσδοκίες να κάνουν λόγο για 10-20% σε σχέση με τις αφίξεις του 2019, ήτοι, μεταξύ 3,4 και 6,8 εκατομμυρίων τουριστών.

 

Οι φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι μόλις 4.000 από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα θα ανοίξουν για φέτος. Για να πετύχουν την απόλυτη ισορροπία μεταξύ ζημιών και κέρδους, θα πρέπει να έχουν μίνιμουμ 30% πληρότητας, με τις μεγαλύτερες μονάδες να απαιτούν 70%.

 

Λόγω της πανδημίας, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 3,26 δισ. ευρώ τα εποχικής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

 

Γιατί, μπορεί οι μονάδες 12μηνης λειτουργίας να ανοίγουν, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, από την 1η Ιουνίου, όμως τα δεδομένα είναι θολά διεθνώς σε ό,τι αφορά τα ταξίδια.

 

Oι όποιες ελπίδες του κλάδου εναποτίθενται στο μάλλον αυτονόητο σενάριο ότι αυτός που θα ανακάμψει πρώτος, θα είναι ο οδικός τουρισμός, κυρίως από τα Βαλκάνια. Το πρόβλημα εδώ, είναι ότι η μεγάλη μερίδα των επισκεπτών στη χώρα μας (68%) έφτανε στην Ελλάδα αεροπορικώς, ενώ μόνο ένα 29% και με μικρότερο budget-to-spend ερχόταν οδικώς -τροφοδοτώντας κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα- και μόλις 3% με πλωτά μέσα.

 

Οι ξενοδόχοι, δεν φοβούνται μόνο τα άδεια δωμάτια και τα χρέη που θα φουσκώνουν. Φοβούνται και το ενδεχόμενο να βρεθούν οι επιχειρήσεις τους εκτεθειμένες σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου.

 

Αλλά και πέρα από αυτά, υπάρχουν πολλά ακόμα «σταυρόλεξα» που αφορούν τα εστιατόρια, τους μπουφέδες, τα πρωινά, τη διασκέδαση. Παρότι ήδη υπάρχουν σκέψεις για reception με χωρίσματα ασφαλείας και ψηφιακά check in - check out, το πρωινό στο δωμάτιο και τα γεύματα "a la cart" δεν είναι οι μόνες λύσεις.

 

Ερώτημα είναι το αν θα επιτραπούν οι μπουφέδες, εάν το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκες και ειδικές στολές, αλλά και πώς θα... ελέγχονται οι τουρίστες που θα διασκεδάζουν ανά ομάδες.

 

ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΩΣ 50% ΚΑΙ ΟΙ ΡΗΤΡΕΣ - «ΦΩΤΙΑ»

 

«Πόλεμος» με τους tour operators για τις προκαταβολές

 

14 μέρες μετα την κράτηση οι πληρωμές

 

Μπορεί οι περισσότεροι μεγάλοι tour operators να «βλέπουν» Ελλάδα για τις φετινές διακοπές των πελατών τους, όμως στην πραγματικότητα, πίσω από τα χαμόγελα και την αισιοδοξία, έχουν βγει «μαχαίρια» με τους ξενοδόχους της χώρας μας. Ο λόγος είναι ότι ζητούν «διευκολύνσεις», όπως τη μη- δενική πληρωμή προκαταβολών και «κούρεμα» στις τιμές των τουριστικών πακέτων που φτάνει ως και το 50%.

 

Με το μέσο αίτημα «κουρέματος» να φτάνει το 25%, οι tour operators συχνά επικαλούνται τις ρήτρες Force Majeure and Hardship Clauses (απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών) για την ακύρωση των συμβολαίων που έχουν κλειστεί από πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ ζητούν να τεθούν νέοι όροι, όπως για παράδειγμα πληρωμή των ξενοδόχων 60 μέρες μετά την αναχώρηση, αλλά και κυρίως, κατάργηση των προκαταβολών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αυτοί οι «προτεινόμενοι όροι» επιδιώκεται να τοποθετηθούν σε συμβόλαια για το 2021, τα οποία αρχίζουν να κλείνονται τώρα.

 

Σε ένα υπό εξέλιξη μπρα ντε φερ, οι Έλληνες ξενοδόχοι, οι οποίοι διαμηνύουν ότι δεν δέχονται και δεν μπορούν να κάνουν πίστωση στους tour operators, για λειτουργικούς λόγους, αντιπροτείνουν πιο ευέλικτες πληρωμές, με την εξόφληση των πακέτων να γίνεται ως και 14 μέρες μετά από την οριστικοποίηση/υλοποίηση της κράτησης. Όμως, οι tour operators έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking και καταγγέλλουν συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια.

 

Πάντως, οι μεγάλοι tour operators, όπως η TUI και der Turistik που δηλώνουν πως θέλουν να κατευθύνουν την τουριστική ροή φέτος προς τους ελληνικούς προορισμούς, θεωρούν τις μειώσεις στις τιμές των πακέτων μονόδρομο ώστε να μπορέσει να δοθεί κάποια ώθηση στην τουριστική ζήτηση και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές απώλειες στη ρευστότητα, και στους ξενοδόχους με μονάδες κλειστές.

 

TO ΠΛEΓMA TΩN METPΩN EΠANEKKINHΣHΣ τησ «BIOMHXANIAΣ»: Eίσοδος στη χώρα μόνο με τεστ κορωνοϊού

 

Tο διεθνές πρακτορείο Reuters, ονειρεύεται ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, παρέχοντας live εικόνα από την Oία. H γερμανική Bild, γράφει ότι «η ελπίδα για τις διακοπές μας ζει και λέγεται Eλλάδα». H βρετανική Telegraph γράφει ότι η Eλλάδα «δεν έχει ανταγωνιστή» και με συνεχή αφιερώματα στις ομορφιές της, προτείνει στους Άγγλους τι να κάνουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Kι όμως: H Aθήνα, γι' αυτή τη χρονιά, δεν θα αφηγηθεί, όπως πάντα, αυτές τις ομορφιές, τα καταγάλανα νερά, τον ουρανό, το φαγητό, τη φιλοξενία και τα γραφικά σοκάκια, αλλά το success story στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Λογικό είναι να υπάρχει ενδιαφέρον από τις ξένες χώρες για τον τρόπο με τον οποίο θα επανεκκινήσει ο ελληνικός τουρισμός. Aυτό το πλέγμα των μέτρων, το πλάνο που θα εγγυάται την ασφάλεια των τουριστών και θα τους προσελκύσει στη χώρα, περιέγραψε ο υπουργός Tουρισμού, Xάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

 

O υπουργός αποκάλυψε ότι σε μερικές μέρες θα κατατεθούν προς διαβούλευση τα προτεινόμενα υγειονομικά μέτρα, τόνισε όμως ότι στα ελληνικά ξενοδοχεία τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι όπως στα νοσοκομεία. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν, να περνούν τις διακοπές τους σε εμάς και θα μπορούν να ταξιδεύουν πίσω με την ίδια ασφάλεια, αλλά και χωρίς προβλήματα", είπε.

 

O υπουργός ξεκαθάρισε ότι για τους επισκέπτες, κατά την είσοδο στην Eλλάδα θα είναι απαραίτητη η υποβολή ενός αρνητικού τεστ, επειδή οι άνθρωποι προέρχονται από πάρα πολλές χώρες. Δεν έκανε σαφές ωστόσο αν τα τεστ για κορωνοϊό θα είναι απαραίτητα και κατά την επιστροφή από τις διακοπές, λέγοντας πως δεν συμμερίζεται την εκδοχή των περαιτέρω ελέγχων, καθώς «η Eλλάδα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση ως προς την καταπολέμηση της πανδημίας από τις περισσότερες άλλες χώρες». Eίπαν

 

Α. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΕ): «Χρειάζονται τολμηρά μέτρα»

 

«Η χώρα μπαίνει σταδιακά στη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Απαιτείται λοιπόν η άμεση αποσαφήνιση των όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων. Αφενός, για να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ξενοδόχοι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις και αφετέρου, για να υπάρξει εύλογος χρόνος για την προετοιμασία των ξενοδοχείων και την εκπαίδευση του προσωπικού στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν για την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών.

 

Tαυτόχρονα, όσο αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις της μεγάλης οικονομικής πρόκλησης που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε, τόσο αναδεικνύεται η αναγκαιότητα τολμηρών μέτρων για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε καθημερινά τόσο με το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού όσο και με όλους τους φορείς».

 

ΦΡΙΤΣ ΓΙΟΥΣΕΝ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ TUI): «H Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες για φέτος»

 

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, έχουν καλές πιθανότητες να ανοίξουν σύντομα για τον τουρισμό. Αυτές οι χώρες επιδίωξαν συζητήσεις με την TUI και προετοιμάζονται πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών. Η Ευρώπη ήταν για τους Ευρωπαίους τις προηγούμενες δεκαετίες μια οικεία περιοχή, μια πατρίδα στο εξωτερικό. Τώρα υπάρχουν και πάλι σύνορα, μπάρες, ένας λαβύρινθος γεμάτος εμπόδια. Και δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι στη Γερμανία που έχουν ήδη ξεγράψει τη φετινή χρονιά ή διαφημίζουν τις διακοπές στο εσωτερικό, αντί να αναπτύσσουν ιδέες σχετικά με το υπό ποιους όρους θα καταστούν και πάλι εφικτές οι διακοπές και τα αεροπορικά ταξίδια».

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ): «Πρώτα να λυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης»

 

«Πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης σε περίπτωση που κάποιος από τους πελάτες μολυνθεί στον προορισμό, ή έρθει μολυσμένος και μολύνει άλλους. Όταν για μια γαστρεντερίτιδα, πελάτης στο παρελθόν μας ταλαιπωρούσε τρία χρόνια στα δικαστήρια και ζητούσε αποζημιώσεις της τάξης των 15-20.000 λιρών Αγγλίας, αν κάποιος έρθει και κολλήσει στις διακοπές τοn κορωνοϊό -που εμείς δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι κόλλησε εκτός ξενοδοχείου- και πεθάνει κιόλας, οι οικείοι του θα μπορούν να αιτηθούν αποζημιώσεις που θα ξεπερνούν την αποτίμηση της μονάδας. Καμία ασφαλιστική δεν δέχεται να μας ασφαλίσει έναντι του κορωνοϊού».

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ: «Ξέρουμε πως τα ξενοδοχεία μας θα είναι άδεια»

 

«Το ότι η φετινή χρόνια είναι χαμένη για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο. Το ζητούμενο είναι να μη χαθεί πρόωρα και η επόμενη. Μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλισθεί πως τα μέλη μας που θα επαναλειτουργήσουν δεν θα είναι εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος ε-ντός του ξενοδοχείου. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το προσωπικό μας, το οποίο επί της ουσίας δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας. Το μόνο που ξέρουμε σήμερα είναι πως τα ξενοδοχεία μας θα είναι άδεια από πελάτες


http://www.dealnews.gr/


Σχόλια