Με τροπολογία η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές


Ως τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, κατατέθηκε η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από 24% σε 13%, στις μεταφορές.
Η τροπολογία του Υπ.Οικ. περιέχει....
12 άρθρα, από τα οποία, τo άρθρo 3 αφορά τη μείωση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές.

Συγκεκριμένα,

στο παράρτημα ΙΙΙ "Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παράγραφος 1 του άρθρου 21)", του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με το Ν.2859/2000 (Α' 248), όπως ισχύει, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
...
γ. Μετά την παράγραφο 1 του κεφαλαίου Β.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, προστίθεται νέα παράγραφος 1α, ως εξής:
"1α. Η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους"

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται από την 16/2020 έως την 31/10/2020.

Συνεπώς, κατά τους μήνες Ιούνιο έως και Οκτώβριο του 2020, ο ΦΠΑ σε εισιτήρια και αποσκευές θα είναι 13%.




Αρ. Τροπολογίας: 321/56 27.5.2020
Περιγραφή: Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικ. έτους 2020, μείωση ΦΠΑ, επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα στήριξης εκμισθωτών, παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και άλλες διατάξεις οικονομικού χαρακτήρα


Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στις αερομεταφορές. Μέχρι πότε θα ισχύει.

Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του κλάδου.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020, γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση και στις αερομεταφορές.

Η απώλεια δημοσίων εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, στα 30 εκατ. ευρώ.

Επομένως, η ειδική στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου για τον τουρισμό και τους κλάδους που επηρεάζονται από αυτόν (εστίαση, ψυχαγωγία και εμπόριο σε τουριστικές περιοχές, νησιωτική οικονομία κ.λπ.) αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολό της, θα ανέλθει στο ποσό των 115 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι και ο κλάδος των αερομεταφορών έχει πρόσβαση – όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας – στα εργαλεία ρευστότητας που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Σχόλια