H ύφεση στην Ευρώπη σε πέντε διαγράμματα

H ύφεση στην Ευρώπη σε πέντε διαγράμματα
Οι εφιαλτικές προβλέψεις για την επίπτωση της πανδημίας και του lockdown στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κατάρρευση του τομέα υπηρεσιών και το σήμα που στέλνουν οι λεγόμενοι «πρόδρομοι δείκτες».
Η Ευρώπη έχει πληγεί σκληρά από την ταχεία εξάπλωση της πανδημίας με πολλές χώρες να είναι σε κατάσταση lockdown τις τελευταίες εβδομάδες. Με τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τους ανθρώπους να μένουν σπίτι, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σοβαρός. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης των επίσημων οικονομικών στατιστικών στοιχείων, η ικανότητα να μετρήσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο, καθυστερεί.

Αρνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2020

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Factset, οι αναλυτές ξεκινούν να ποσοτικοποιούν τον οικονομικό αντίκτυπο των αυστηρών μέτρων lockdown. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, οι συνθήκες στην οικονομία δείχνουν άσχημες για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Ως πρώιμο επίκεντρο του ιού, η Ιταλία αναμένεται να υποφέρει περισσότερο, με τρέχουσα διάμεση (median) πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ της τάξεως του 6,5%, έναντι αύξησης οριακής αύξησης +0,3% για το 2019, η πιο αργή οικονομική επέκταση σε όλη την Ευρώπη.

Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης καταρρέει

Πριν πέντε μήνες, οι ανησυχίες ήταν για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης από τις αυξημένες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και το Brexit. Ωστόσο, όπως φαίνεται στο διάγραμμα 2, τώρα ο τομέας των υπηρεσιών είναι που συρρικνώνει το οικονομικό κλίμα. Οι μετρήσεις του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για την Ευρωζώνη μειώθηκαν το Μάρτιο τόσο για την παραγωγή όσο και για τις υπηρεσίες, αλλά οι υπηρεσίες PMI μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά.
Οι υπηρεσίες PMI μειώθηκαν από τις 52,6 μονάδες το Φεβρουάριο σε 26,4 μονάδες το Μάρτιο. Ταυτόχρονα, ο PMI παραγωγής έπεσε περαιτέρω στην περιοχή συρρίκνωσης, από τις 49,2 μονάδες το Φεβρουάριο σε 44,5 μονάδες το Μάρτιο. Αυτές οι δύο μειώσεις οδήγησαν σε απότομη πτώση του σύνθετου δείκτη PMI, ο οποίος μειώθηκε από τις 51,6 μονάδες το Φεβρουάριο σε 29,7 μονάδες το Μάρτιο, ένα νέο χαμηλό για το δείκτη επίσης. (μια τιμή του δείκτη PMI πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της οικονομίας και μια τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει περιστολή).

Αδύναμο outlook για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Σύμφωνα με την επιχειρηματική έρευνα του IFO του μηνός Μαρτίου, οι προσδοκίες των γερμανικών κατασκευαστών αυτοκινήτων για εξαγωγές κατά τους επόμενους τρεις μήνες έπεσαν στις -42,7 μονάδες από τις -17,3 μονάδες το Φεβρουάριο.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από το 2009 και τη μεγαλύτερη πτώση σε μήνα από το Δεκέμβριο του 2008. Το Φεβρουάριο, η απαισιοδοξία κατά την εξαγωγή επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην κινεζική ζήτηση για γερμανικά αυτοκίνητα. Όμως, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αναγγέλλουν περικοπές παραγωγής σε όλη την Ευρώπη το Μάρτιο, οι εξαγωγικές προοπτικές φαίνονται ολοένα και πιο αρνητικές.

Ο κλάδος λιανικού εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου

Με όλα τα καταστήματα μη βασικών αγαθών κλειστά στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη Μαρτίου, το κλίμα στις πωλήσεις λιανικής έχει μετατραπεί σε αρνητικό και είναι πιθανό να επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με την Eurostat, η έρευνα για τις αναμενόμενες επιχειρηματικές συνθήκες για τους λιανοπωλητές μειώθηκε στις -23,9 μονάδες το Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011. Ακόμη και πριν από την επίδραση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, υπήρξε μια μείωση 0,3% από μήνα σε μήνα στις λιανικές πωλήσεις το Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση (εποχικά προσαρμοσμένη) οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου ήταν σταθερές, η χειρότερη απόδοση σε σχεδόν επτά χρόνια.

Δύσκολες στιγμές για τον τομέα υπηρεσιών της Ιταλίας

Παρά τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας, ο τομέας των υπηρεσιών είχε συγκρατηθεί σε αρκετά καλά επίπεδα μέχρι το Μάρτιο. Καθώς ο ιός χτύπησε την Ιταλία το Μάρτιο, η κυβέρνηση κινήθηκε με έκτακτα μέτρα διακοπής της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων για τον περιορισμό του ιού για την «εξομάλυνση της καμπύλης».
Τα στοιχεία PMI του Μαρτίου για τον τομέα των υπηρεσιών αντανακλούν το κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις υπηρεσίες να υποχωρούν στις 17,4 μονάδες από 52,1 μονάδες το Φεβρουάριο, τη χαμηλότερη τιμή στην ιστορία της χρονοσειράς.
Ο δείκτης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων χτυπήθηκε ακόμη πιο σκληρά, με πτώση 38,4 μονάδες, από 52,2 μονάδες το Φεβρουάριο σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 13,8 μονάδες το Μάρτιο. Το Μάρτιο, όλα τα στοιχεία των δεικτών PMI Services ήταν αρκετά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες, υποδεικνύοντας ισχυρή συρρίκνωση σε γενικές γραμμές και αρνητικές προοπτικές για τους επόμενους μήνες.

Σχόλια