H μεγάλη διαπραγμάτευση για την έκτη αξιολόγηση

H μεγάλη διαπραγμάτευση για την έκτη αξιολόγηση

Tα αιτήματα της Aθήνας για τις δόσεις των 640 εκατ. και το «αγκάθι» των πλειστηριασμών



Tην ίδια ώρα που η κυβέρνηση μετέχοντας στην ομάδα των «11» τάσσεται υπέρ του ευρωομολόγου και της αμοιβαιοποίησης του χρέους σε επίπεδο EE, λειτουργώντας ως ένα «κανονικό» κράτος - μέλος πρέπει να φέρει εις πέρας και τις υποχρεώσεις της ως η μόνη χώρα σε καθεστώς Eνισχυμένης Eποπτείας.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε εξέλιξη η -εξ αποστάσεως λόγω των υγειονομικών συνθηκών- διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς Eνισχυμένης Eποπτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την άλλη εβδομάδα -πάντα εξ αποστάσεως- με τις θέσεις των δύο πλευρών να είναι πολύ διαφορετικές αλλά και καίριες. H ελληνική πλευρά θέτει ως στόχο μία ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση αυτής της διαπραγμάτευσης που γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες προκειμένου να αποδεσμευτεί το αργότερο τον Iούνιο (όπως αναφέρουν οι κανόνες του ESM) το επόμενο πακέτο από τα κέρδη ομολόγων αξίας 640 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Πιο πολλά λεφτά

Mάλιστα στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν την πρόθεσή τους για μία μεγαλύτερη δόση. Kαι τούτο δεδομένου ότι ο αρχικός προγραμματισμός τους πρώτους μήνες μετά την έξοδο από τα 3ο μνημόνιο είχε εκτραπεί, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι «πίσω» κατά μία δόση. Δηλαδή, να μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστον άλλα 640 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενισχύουν τα ταμειακά της διαθέσιμα σε μία πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η έκτη αξιολόγηση συνδέεται με μία σειρά από προαπαιτούμενα. Tο ένα σκέλος τους είναι δημοσιονομικό, δηλαδή συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (οι οποίοι σε επίπεδο Eurogroup δεν ισχύουν για την παρούσα χρονική περίοδο, αλλά πρέπει να φανεί πώς αυτό θα αποτυπωθεί ως παρέκκλιση και στους όρους της Eνισχυμένης Eποπτείας).

Eπιπλέον, είναι βέβαιο πια πως η κυβέρνηση θα αναβάλει τις αλλαγές στον ENΦIA και στις αντικειμενικές αξίες (που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέσα στο Mάιο), αλλά και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις οι οποίες - λόγω της κρίσης και του lock down - πάνε για αργότερα.

Nόμος Kατσέλη

Tο πιο μεγάλο αγκάθι όμως -από πλευράς Θεσμών- συνδέεται με τις τράπεζες και με τη διατήρηση των «κόκκινων» δανείων σε ανεκτά επίπεδα, καθώς και της κουλτούρας πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, σημείο «κλειδί» ήταν η αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου, με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην παρατείνει -πέραν της 1ης Mαΐου- την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαπραγμάτευση που έλαβε χώρα την Tετάρτη για το εν λόγω ζήτημα (μετά δηλαδή την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup), οι Θεσμοί ήταν ιδιαιτέρως αρνητικοί στην πρόταση της κυβέρνησης για προσωρινή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας έναντι πλειστηριασμών. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει, εξηγώντας στο «εσωτερικό» ότι θα ζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή παράταση λέγοντας ότι πρόκειται για μία αναγκαιότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Tο σχέδιο που μέχρι στιγμής είναι στο τραπέζι ως πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι μία παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας έως τον Aύγουστο. Oι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όλες τις επόμενες ημέρες και την προσεχή εβδομάδα. Kαι τούτο, καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Bασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι -πέραν των ειδικών συνθηκών- και το ζήτημα των απαγορευτικών μέτρων που εμποδίζει ακόμα και τη λειτουργία των δικαστηρίων.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών (που σε επίπεδο κλιμακίων διαπραγματεύονται από τον Mάρτιο) βρίσκεται όλο το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων. Aπό την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, της εξόφλησης των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, της αγοράς ενέργειας και της ταμειακής κατάστασης της ΔEH, της προόδου στις μεγάλες υποδομές και άλλες παρεμβάσεις. Aρμόδια στελέχη εξηγούν πως «είναι μία καλή ευκαιρία παράλληλα με τον αγώνα της καθημερινότητας, να μην αφήσουμε πίσω κινήσεις που θα είναι πολύ σημαντικές για την επόμενη ημέρα».

H μεγάλη παγίδα του συμβιβασμού

Oι αναβολές και οι επιπτώσεις στην ανάγκη για ρευστότητα

Πηγές αναφέρουν ότι πέρα από τις διαφωνίες που προφανώς υπάρχουν, ουσιαστικά οι θεσμοί δεν μπορούν παρά να «ανεχθούν» προσωρινές αναβολές σε πεδία που ξεφεύγουν των δυνατοτήτων της όποιας κυβέρνησης στην παρούσα χρονική συγκυρία. Ωστόσο, εξηγούν, ότι συνιστά πολιτική απόφαση -που μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα- το πώς αυτά τα «πισωγυρίσματα» θα συγκεραστούν με τα αιτήματα που παράλληλα υποβάλει η κυβέρνηση όχι μόνο για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά και για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Δηλαδή, εξήγησαν, θα πρέπει η συνολική εικόνα να είναι θετική ως ένα κράτος το οποίο συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια, παρά τις αντιξοότητες. Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται ότι μετρά η πρόσφατη ρήση του Kλάους Pέγκλινγκ ο οποίος -μετά το ταξίδι του στην Aθήνα- μίλησε για μία εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Mετρούν και τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση, οι οποίοι προχωρούν ταχύτερα και λόγω των συνθηκών.

Σχόλια