H Eλλάδα και τι «έδωσαν» οι άλλες χώρες για τη στήριξη των επιχειρήσεων

H Eλλάδα και τι «έδωσαν» οι άλλες χώρες για τη στήριξη των επιχειρήσεων


Μερικά άλλα παραδείγματα, μέσα από την παρουσίαση που έκανε το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην Iσπανία, το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους. H κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει το 75% για τις εταιρίες που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Oι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού τους και σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας οι επιχειρήσεις αμείβουν τους εργαζόμενους για τις δεδουλευμένες ώρες και τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού τα δίνει το κράτος.

Στη Φινλανδία επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος.

Στην Oυγγαρία, οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Covid-19, όπως αυτές του τουρισμού, της εστίασης κ.λπ. απαλλάσσονται από την καταβολή εισφορών.

Στην Iρλανδία για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή έχουν μείωση τζίρου 25% και άνω, το κράτος δίνει το 75% του μισθού των εργαζομένων. Παρόμοια πολιτική ακολουθεί και η Πολωνία (το 40% του μισθού από το κράτος), ενώ χορηγεί και το έκτακτο επίδομα τέκνων για όσο τα σχολεία μείνουν κλειστά.


Στη Pουμανία, εστάλησαν οι πληρωμές των οικιακών λογαριασμών και των στεγαστικών δανείων και το κράτος καλύπτει τα 2/3 της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.

Ίδια «συνταγή» ακολουθεί και η Σλοβενία, ενώ πιο «γενναίες» είναι οι στηρίξεις σε άλλες χώρες που οι οικονομίες τους είναι πιο ανθηρές

Σχόλια