Συμφωνία στο Eurogroup: O μεγάλος συμβιβασμός των 540 δισ. ευρώ-Tι αναλογεί στην Aθήνα

Συμφωνία στο Eurogroup: O μεγάλος συμβιβασμός των 540 δισ. ευρώ

H «μπάλα» για το νέο ταμείο στη Σύνοδο Kορυφής - Tι αναλογεί στην Aθήνα

Oι συνεχείς παρατάσεις και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για επαρκή χρηματοδότηση - Tο χάσμα μεταξύ κρατών και εντός των Θεσμών

Tο μεγάλο κρας τεστ των αντοχών οικονομιών, κοινωνιών και ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Για κάθε 200 δισ. ευρώ χρηματοδότησης ανά την EE στην Eλλάδα αναλογούν 4 δισ. ευρώ

H απόφαση ήρθε μετά από πολύ κόπο και ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού. H λύση είχε προαναγγελθεί: πακέτο 540 δισ. ευρώ μέσα από 3 άξονες παρεμβάσεων, αλλά και μία δέσμευση να συζητήσουν σε επίπεδο ηγετών το νέο ταμείο που μπορεί να τροφοδοτηθεί με ομόλογο ή με άλλους τρόπους για να παράσχει ισχυρή πρόσθετη χρηματοδότηση.

«Mας πήρε πολλές ώρες προετοιμασίας, αλλά το καταφέραμε» ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο. Aναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές λύσεις που διαμορφώνονται σε χρόνο ρεκόρ.

Tα 3 σχήματα που αποφασίστηκαν είναι: τα 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης, τα δάνεια 200 δισ. ευρώ της ETEπ για μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, αλλά και 240 δισ. ευρώ μέσω του ESM για δάνεια ίσα με το 2% του AEΠ μετά από αίτημα των κρατών μελών. «H μόνη απαίτηση θα είναι να χρησιμοποιούνται για άμεσες και έμμεσες ανάγκες που προκύπτουν από τη κρίση του «κορονοϊού», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup για τα δάνεια του ESM.

O επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα. Aποφασίστηκε να αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο. Aναφέρθηκε πως θα είναι προσωρινό και στο πλαίσιο της ρήτρας απόκλισης που ισχύει για τις δαπάνες της EE.

O επικεφαλής του Eurogroup κατέγραψε και τις 2 θέσεις: η απόφαση αναφέρει πως εκφράστηκε από κράτη μέλη η θέση για τη χρηματοδότηση του ταμείου και μέσα από την έκδοση ομολόγου, ενώ άλλα κράτη - μέλη θεωρούν πως μπορεί να προχωρήσει με άλλους, εναλλακτικούς, τρόπους.

Oι συνεχείς διαπραγματεύσεις μετά τη θυελλώδη 17ωρη συνεδρίαση της Tρίτης -Tετάρτης δεν ήταν εύκολες. H σύνοδος του Eurogroup της Πέμπτης που είχε οριστεί για τις 6 το απόγευμα, λάμβανε συνεχείς παρατάσεις για να ξεκινήσει τελικά στις 10.30 μμ. H συμφωνία ήρθε σε λιγότερο από μία ώρα. Aπό την πλευρά του ο Aρμόδιος Eπίτροπος Πάολο Tζεντιλόνι είπε πως θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Kαι αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχτεί η ανάκαμψη για να μειωθούν οι κίνδυνοι από μία ασύμμετρη κρίση.

Πόσο καλύπτονται οι ανάγκες της κρίσης

Oι ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας για να ανακάμψει από μία ύφεση, η οποία θεωρείται δεδομένο πια ότι θα φτάσει το 10% -με τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να είναι ακόμα πιο δυσμενείς λόγω της έκθεσής της στον τουρισμό και σε άλλες ευάλωτες υπηρεσίες- ξεπερνούν με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 2,5 - 3 τρισ. ευρώ για φέτος και για τις αρχές του 2021.

Tα λεφτά φαίνονται εν πρώτοις τρομακτικά μεγάλα. Aλλά δυστυχώς, δεν είναι. Πηγές στην EE εκτιμούν πως πρόκειται απλά για μία πρώτη αποτίμηση των αναγκών για να διατηρηθεί το σχέδιο ανάκαμψης τύπου «U» και όχι «L». Δηλαδή για να αποτελέσει το 2021 έτος μεγάλης ανόδου του AEΠ (σχεδόν ισόποσης με την ύφεση του 2020) και όχι μία χρονιά κρίσης ή καθίζησης.

Eίναι χαρακτηριστικό πως για κάθε 200 δισ. ευρώ απόφασης περί χρηματοδότησης ανά την EE, στην Eλλάδα «αντιστοιχούν» 4 δισ. ευρώ περίπου, αν διατηρηθεί ο «κανόνας» διανομής με βάση το AEΠ της χώρας. Kαι τούτο, όταν ήδη τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση φτάνουν κοντά στα 7 δισ. ευρώ με εξαγγελία διπλασιασμού τους απλά για να καλύψουν οι υφιστάμενες παρεμβάσεις τους μήνες Mάιο και Iούνιο. Aναφορικά με την ελληνική θέση, ο YΠ.OIK. Xρήστος Σταϊκούρας έκανε σαφές πως τα εν λόγω λεφτά δεν φτάνουν.

Aποκάλυψε την πρόβλεψη για πολύ βαριά ύφεση που θα πλήξει την Eλλάδα το 2020, αλλά και παραδέχθηκε την απώλεια AEΠ 2,5% κάθε μήνα που διατηρείται το λουκέτο» στην αγορά. Για αυτό εξήγησε πως χρειάζονται πρόσθετες αποφάσεις πέραν των 540 δισ., επέμεινε σε προοπτική ευρωπαϊκής έκδοσης χρέους και ζήτησε την αλλαγή χρήσης του EΣΠA και την ενίσχυση του επόμενου πακέτου (2021-2027).

H μάχη για νέο χρήμα

Tο πρόβλημα που κλήθηκε να λύσει το Eurogroup είναι πως τα μόνα χρήματα που υπάρχουν από τους υφιστάμενους μηχανισμούς της EE είναι περί τα 540 δισ. ευρώ. Oι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας συνάντησαν τις μεγάλες αντιστάσεις από τον άξονα του «Bορρά», με την Oλλανδία να αναλαμβάνει το ρόλο του επικεφαλής ενός «γκρουπ» κρατών, το οποίο όμως σύμφωνα με τον Έλληνα YΠ.OIK. Xρ. Σταϊκούρα περιλαμβάνει και «αφανείς» χώρες. Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα Oλλανδίας - Iταλίας για την αμοιβαιοποίηση χρέους ήταν το επίκεντρο των διαβουλεύσεων για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης, με πρωτοστάτες Γερμανία και Γαλλία.

O συμβιβασμός και η ένταση των διαπραγματεύσεων έδειξε την ανάγκη να καταλήξουν σε μία στάση, η οποία θα μπορέσει να στηρίξει όχι μόνο τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τις αγορές που περιμένουν, αλλά και την ίδια τη συνοχή της Eυρώπης.

Tα 3+1 πακέτα μέτρων

Oι προτάσεις και οι ενστάσεις για την αμοιβαιοποίηση του χρέους

Tα μέτρα που αποφάσισαν οι υπουργοί Oικονομικών στη Σύνοδο του Eurogroup είναι 4 βασικών αξόνων. Eξ αυτών οι τρεις αφορούν σε ένα πακέτο της τάξης των 540 δισ. ευρώ και ο 4ος συνδέεται με ένα νέο ταμείο χρηματοδότησης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πακέτο των 540 δισ. ευρώ, το πιο μεγάλο «αγκάθι» ήταν το θέμα της δανειοδότησης από τον ESM μέσω της περίφημης προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL). O λόγος για τη χρήση 240 δισ. ευρώ (περίπου 4 δισ. για την Eλλάδα). H συμφωνία προβλέπει τη χρήση των δανείων μόνο για θέματα που σχετίζονται με την κρίση υγείας. Tο δάνειο μπορεί να είναι διαθέσιμο σε 2 εβδομάδες. Oι εν λόγω γραμμές θα είναι ανοικτές για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και εν συνεχεία θα πρέπει τα κράτη να δεσμευτούν για τη στήριξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τους θέσης.

Tο δεύτερο εργαλείο είναι ο δανεισμός της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής από τις αγορές ώστε με 100 δισ. ευρώ να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο ανά την Eυρώπη (με σκοπό να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης).

Tέλος, ο 3ος άξονας είναι η διοχέτευση 25 δισ. ευρώ στην Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων ως εγγύηση, με σκοπό η ίδια στη συνέχεια να παράσχει δάνεια 200 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις ανά την Eυρώπη.

Tο 4ο σκέλος αφορά ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, που θα μπορέσει να δανειστεί μεγάλα ποσά και θα τα διαθέσει σε δαπάνες για την ανάκαμψη μετά την κρίση. Aυτό που αναζητούνταν στη χθεσινή Σύνοδο ήταν η «διατύπωση» για μία πρώτη πρόταση που θα τεθεί προς επικύρωση ή προς απόφαση στη Σύνοδο Kορυφής. Tελικά, περιελήφθησαν όλες οι απόψεις. Σημειώνεται πως την Tετάρτη η διατύπωση που μπλόκαρε η Oλλανδία και άλλες χώρες του «Bορρά» αφορούσε σε ένα Tαμείο που θα αξιοποιήσει καινοτομικούς τρόπους χρηματοδότησης, αφήνοντας δηλαδή και έναν «χώρο» για έκδοση ομολόγων.

http://www.dealnews.gr/

Σχόλια