COVID-19 και Εφοδιαστική Αλυσίδα: Ο δεκάλογος αντιμετώπισης των επιχειρησιακών κινδύνων στα ελληνικά logistics

Η ασφάλεια του προσωπικού και η αποφυγή επιμολύνσεων από τον κοροναϊό, η γεωγραφική και επιχειρησιακή διασπορά του ρίσκου και η διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, είναι οι βασικοί στόχοι που πρέπει να έχει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης κάθε εταιρείας που συμμετέχει στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να συνεχίσει να πραγματοποιεί «λειτούργημα» τροφοδοτώντας το δοκιμαζόμενο κοινωνικό σύνολο με είδη πρώτης -και όχι μόνο- ανάγκης.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς άξονες της τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσαν πρόσφατα διαδικτυακά η Planning και το Supply Chain Institute. Ελπίζοντας ότι θα ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο, ότι δηλαδή οι αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μετά το 3ο τρίμηνο του έτους, αναλύθηκαν οι τρόποι που θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των logistics και η εξυπηρέτηση της αγοράς. «Όποιος δουλεύει στα logistics, εργάζεται όχι για τον εαυτό του ή την εταιρεία του, αλλά για το κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Warehouse Director στην ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ.
Σε ό,τι αφορά στον πρώτο στόχο, δηλαδή την ασφάλεια του προσωπικού και την αποφυγή επιμολύνσεων, οι τέσσερις κύριες πρακτικές είναι τα αποτελεσματικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, οι συχνές απολυμάνσεις εξοπλισμού και χώρων, η ασφαλής διαχείριση της εισερχόμενης και εξερχόμενης κίνησης, αλλά και η ενημέρωση – εκπαίδευση του προσωπικού. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για πρακτικούς λόγους -για να είναι σύννομες- αλλά και για ψυχολογικούς, για να αναπτερώσουν το ηθικό των εργαζομένων τους», είπε σχετικά ο Κυριάκος Κοκλώνης, υπεύθυνος ανάπτυξης συστημάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, στην εταιρεία BIOSAFETY, ξεκαθαρίζοντας πως «μιλάμε όχι για αποστείρωση, αλλά για απολύμανση, δηλαδή για ελαχιστοποίηση κατά το δυνατόν του μικροβιακού φορτίου».

Σχόλια