Σιγκαπούρη: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Σιγκαπούρη: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας
Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, το τρίτο σε διάστημα δύο μηνών, αναμένεται να εφαρμόσει σύντομα η Σιγκαπούρη, η οποία οδεύει προς μερικό lockdown, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Με το νέο πακέτο αξίας $3,6 δισ., οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού της Σιγκαπούρης προς τη στήριξη της εθνικής οικονομίας για τον περιορισμό της επίδρασης του κορονοϊού θα ανέλθουν στο 12% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 6 Απριλίου στο Κοινοβούλιο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Heng Swee Keat. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απορροφήσει ένα σημαντικό ποσό από τα διαθέσιμά της με
αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού της προϋπολογισμού να φτάσει στο 8,6% του ΑΕΠ.
«Πρωταρχικός στόχος αυτού του προϋπολογισμού αλληλεγγύης είναι να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη διάσωση της απασχόλησης και την προστασία της διαβίωσης του λαού μας κατά τη διάρκεια της προσωρινής αυτής περιόδου αυξημένων μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Heng Swee Keat.
Ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
· Επίδομα 300 δολαρίων Σιγκαπούρης για κάθε ανήλικο, αυξάνοντας έτσι το συνολικό επίδομα σε 600 δολάρια Σιγκαπούρης.
· Αύξηση της επιδότησης για τις καθαρές απολαβές κάθε εργαζομένου στο 75%. Η εν λόγω επιδότηση αφορά τα πρώτα 4.600 δολάρια Σιγκαπούρης των μηνιαίων απολαβών.
· Άρση των εισφορών των ξένων εργαζομένων στη Σιγκαπούρη για τον Απρίλιο.
Πρόσφατα, μάλιστα, η Νομισματική Αρχή της χώρας έλαβε μέτρα, που κατά πολλούς αναλυτές είναι πρωτοφανή, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική πολιτική της Σιγκαπούρης θα πρέπει να διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Βασικά μακροοικονομικά μεγέθη μαρτυρούν την αλήθεια για την πορεία της σιγκαπουριανής οικονομίας: οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν οι χαμηλότερες από τον Ιούνιο του 2019, ενώ ο δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλά 11ετίας τον Μάρτιο.
Φωτό: Ada Lim/Pixabay

Σχόλια