Γιατρός όλου του κόσμου

Γιατρός όλου του κόσμουΣε ανύποπτο χρόνο ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος είχε διατυπώσει καθαρές θέσεις υπέρ της πρόσβασης των προσφύγων και των μεταναστών σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στα σχολεία, καθώς και υπέρ της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.
Την ώρα που εν μέσω πανδημίας πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν στη συντριπτική τους πλειονότητα να αφήνονται σε ΚΥΤ, κέντρα κράτησης και δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, σε συνθήκες υπερσυνωστισμού και με ανεπαρκή πρόσβαση στα βασικά είδη υγιεινής, είναι ευτύχημα ότι στις θέσεις τού επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό βρίσκεται ένας άνθρωπος σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έχει διατυπώσει καθαρές θέσεις υπέρ της πρόσβασης των προσφύγων και των μεταναστών σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στα σχολεία, καθώς και υπέρ της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα έχει καταρρίψει και τη γνωστή ρατσιστική προπαγάνδα της Ακροδεξιάς περί μολυσματικών ασθενειών που δήθεν φέρνουν οι κατατρεγμένοι άνθρωποι που ζητούν προστασία στη χώρα μας.
Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους, ξεσπαθώνουν κατά του κ. Τσιόδρα, καταγγέλλοντάς τον ως «φανατικό υποστηρικτή της πολυπολιτισμικότητας και της λαθρομετανάστευσης». Αλλά ας δούμε τις δηλώσεις που τον έβαλαν στο στόχαστρο της ναζιστικής οργάνωσης.
Παραχωρώντας συνέντευξη, τον Απρίλιο του 2017 στη Βιέννη, στο πλαίσιο του 27ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών, ο Σωτ. Τσιόδρας περιέγραφε το αυτονόητο, λέγοντας ότι «τους βλέπουμε [σ.σ. τους πρόσφυγες] ως κανονικούς ανθρώπους» και ότι «έχουν πρόσβαση σε δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Κάτι που, όπως εξηγούσε, θεσπίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νόμο του 2016, ενώ εγκωμίαζε την προσφορά των κατασυκοφαντημένων το τελευταίο διάστημα ΜΚΟ, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μεγάλη βοήθεια από εγχώριες και διεθνείς ΜΚΟ για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στις δομές φιλοξενίας ειδικά στα νησιά που είναι υπερσυνωστισμένα αυτή τη στιγμή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα».
Ο λοιμωξιολόγος περιέγραψε ακόμα την εθνική καμπάνια εμβολιασμών για τα προσφυγόπουλα, για να ερωτηθεί στο σημείο αυτό το εξής: «Είπατε ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες είναι επί της ουσίας μετανάστες. Περνάνε μέσα από την Ελλάδα για να πάνε σε άλλους προορισμούς. Αυτό δεν σας εμποδίζει από το να τους παρέχετε εμβολιασμό και τη βασική φροντίδα υγείας». Ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής: «Οχι δεν μας εμποδίζει και τους παρέχουμε μια κάρτα εμβολιασμού, οπότε έχουν ιστορικό του εμβολιασμού τους».
Παράλληλα ο Σωτ. Τσιόδρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική την πρόσβαση των παιδιών των ανθρώπων αυτών στα σχολεία, τονίζοντας πως «πιστεύουμε ότι γίνονται μέρος της κοινωνίας μας και τους δεχόμαστε στα σχολεία και τα παιδιά χρειάζεται να μορφωθούν, να πάνε στο σχολείο, για να γίνουν μέρος της χώρας και αυτή η ποικιλομορφία είναι εκπληκτική. Ο ελληνικός λαός είναι πολύ φιλόξενος, είναι καταπληκτικό».

Κοινές ασθένειες

Κι όταν ρωτήθηκε αν έχει ανακαλύψει ασθένειες μεταναστών που να μην είναι κοινές με αυτές που υπάρχουν στην Ευρώπη, απάντησε αρνητικά με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Μόνο πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις συνηθισμένων ασθενειών όπως μια λοίμωξη αναπνευστικού με πυρετό, γρίπη ή διάρροια», καταρρίπτοντας τη σχετική προπαγάνδα της Ακροδεξιάς, ενώ δήλωσε ακόμα ότι «πρέπει να παρέχουμε συνέχεια στη φροντίδα, έχουμε δει πολλές περιπτώσεις διαταραχής μετατραυματικού στρες και έχουμε δει ανθρώπους εξουθενωμένους από τραύματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που τους έφερε εδώ».
Με την ανάδειξη λοιπόν του κ. Τσιόδρα σε κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας της αντιμετώπισης του κορονοϊού από την κυβέρνηση αφήνονται έκθετα όλα εκείνα τα ηγετικά και μη στελέχη της Ν.Δ. που πολιτεύονταν μέχρι τώρα με τη ρατσιστική ατζέντα και ρητορική, χαϊδεύοντας τα αυτιά της Ακροδεξιάς.
https://www.efsyn.gr/

Σχόλια