Στους αγρότες τα «απόνερα» από ρύθμιση 75 ημερών για επιταγές

epitages__1_

Τεράστια αναστάτωση προκαλούν στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, τα μέτρα για τις επιταγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία μεταφέρουν τεράστιο βάρος στους αγρότες, χωρίς την ίδια στιγμή, οι ίδιοι να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των 75 ημερών που θεσμοθετήθηκε.
.Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της και η Agrenda του Σαββάτου, τα μέτρα αναστολής 75 ημερών στις πληρωμές επιταγών, μεταφέρουν πρόσθετες αγωνίες και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάστακτο ταμειακό βάρος στον κόσμο της αγροτικής παραγωγής, χωρίς, την ίδια στιγμή, οι ίδιοι να αποδέκτες των ευνοϊκών διατάξεων.
Έτσι, ενώ οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους έχουν στην κατοχή τους επιταγές από εμπόρους, τυροκόμους και μεταποιητικές μονάδες, επιταγές οι οποίες δεν πρόκειται να πληρωθούν το κρίσιμο διάστημα των 75 ημερών, την ίδια στιγμή, δεν μπορούν να τύχουν προστασίας για τις επιταγές που οι ίδιοι έχουν εκδώσει και υποχρεώνονται να τις πληρώσουν με τη λήξη τους.
Αντίστοιχο ζήτημα γεννάται και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ που δεν τυγχάνουν προς το παρόν προστασίας, επομένως θα πληρωθούν με καθυστέρηση 2,5 μηνών, ενώ οι ίδιες πληρώνουν αμέσως. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της ΕΑΣ Νάξου η οποία, λόγω αυξημένου τζίρου το 2018 και 2019 σε άλλο από το κύριο ΚΑΔ, χάνει τη δυνατότητα ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και ενώ βλέπει τη δραστηριότητά της αυτό τον καιρό να μειώνεται ραγδαία δεν έχει διεξόδους από πλευράς ρευστότητας, με αποτέλεσμα να δέχεται τεράστια πίεση.
Αγρότες και εκπρώσωποί τους σε όλη τη χώρα κρούουν τον κόδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη, αν μη τι άλλο, να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης τουλάχιστον στο θέμα των επιταγών.

Σχόλια