Η αναστολή σύμβασης εργασίας «ήρθε για να μείνει» – Η κυβέρνηση θα δίνει μισθό πείνας 533 ευρώ!

Το μέτρο της αναστολής σύμβασης, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο, «ήρθε για να μείνει»! Το μέτρο που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ως «ύστατη» διαδικασία αντιμετώπισης της βαθιάς κρίσης που έφερε μαζί του ο κορονοϊός, αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον έως το τέλος της χρονιάς και βλέπουμε…
Αυτές είναι οι βασικές πληροφορίες από το οικονομικό «κυβερνητικό στρατόπεδο», τώρα που βρισκόμαστε «μια ανάσα» από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το lockdown που επιβλήθηκε στην ελληνική κοινωνία, είχε πολύ δυσάρεστες επιδράσεις και στην οικονομία της χώρας. Η «επόμενη μέρα» της αγοράς εργασίας, φέρνει διατήρηση της αναστολής των συμβάσεων, ως μέτρο αντίστοιχης… διατήρησης των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά, όσες εταιρίες διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, θα έχουν το δικαίωμα να… διαφύγουν, οδηγώντας μαζικά αρκετούς εξ αυτών, στο καθεστώς της αναστολής σύμβασης! Έτσι, θα αμείβονται από το κράτος με αποδοχές 533 ευρώ το μήνα, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.
Σε πρώτο επίπεδο, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να προβεί στην επέκταση του μέτρου της αναστολής σύμβασης, έως το τέλος της χρονιάς. Σε δεύτερο επίπεδο, βέβαια, και με βάση την ύφεση που θα περιέλθει η χώρα, θα αποφασιστεί για πόσο καιρό ακόμα θα «ζει η κοινωνία», παρέα με την αναστολή σύμβασης…
Ένα πρώτο πρόβλημα που δημιουργείται ως φυσικό επακόλουθο, είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους εκείνους, που λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από εκείνες των 533 ευρώ, που υπό μορφή επιδόματος, θα χορηγούνται από την πολιτεία. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, θα παρέχεται το δικαίωμα στην επιχείρηση να χορηγεί από την πλευρά της, το υπερβαίνων ποσό. Όμως είναι άγνωστο έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εάν θα καθίσταται υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις κάτι τέτοιο ή θα τους παρέχεται το δικαίωμα…
Επίσης, μένει να αποσαφηνιστεί, πώς θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από ένα καθεστώς «μαύρης εργασίας» που τείνει να παγιωθεί στην «εποχή του κορονοϊού». Ουσιαστικά, έχει διαπιστωθεί ότι σε μια σειρά από επαγγέλματα που οι συνθήκες των επιτρέπουν, οι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, αλλά παράλληλα εργάζονται από το σπίτι. Χωρίς επιπλέον αντίτιμο. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και στα «κρυφά», εξαναγκάζονται εργαζόμενοι να μεταβούν, με κίνδυνο την υγεία τους, στο χώρο εργασίας τους (π.χ. αποθήκες) και να συνεχίσουν να εργάζονται… Σε άλλες περιπτώσεις, υπήρξαν εργοδότες που πίεσαν τους εργαζόμενους (πχ κλωστοϋφαντουργία), ώστε να τους δώσουν ακόμα και μέρος από το ποσό που έλαβαν ως επιδότηση από το κράτος!
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κραυγαλέες παρανομίες στην αγορά εργασίας, που καθιστούν εξαιρετικά επισφαλή την «επόμενη μέρα», όταν θα έχει επεκταθεί και επίσημα η αναστολή της σύμβασης. Και αποτελεί ζητούμενο, πώς θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αντιταχθούν στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται…
Του Χάρη Δημητρίου

Σχόλια