Τράπεζες: Νέα δάνεια 3,6 δισ. ευρώ από τρία προγράμματα-Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για κεφάλαια κίνησης.


Τράπεζες: Νέα δάνεια 3,6 δισ. ευρώ από τρία προγράμματα

Οι πρόσθετες πηγές ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες για να ανοίξουν την κάνουλα των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. «Τρέχουν» ήδη σχετικά μοντέλα οι τραπεζίτες. Το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για κεφάλαια κίνησης.
Τρεις παρεμβάσεις, πλην των εγγυήσεων που θα δοθούν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, στο μέτωπο της ενίσχυσης της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος και με εθνικούς πόρους (είτε άμεσε είτε με κρατικές εγγυήσεις) τρέχει το οικονομικό επιτελείο με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν λάβει ήδη τα σχετικά drafts για τα εν λόγω τρία προγράμματα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες τρέχουν ήδη τα μοντέλα για τις συγκεκριμένες γραμμές ρευστότητας, οι οποίες είναι πρόσθετες των εγγυήσεων ύψους 1+1 δισ. ευρώ που θα δώσει η Αναπτυξιακή και της 3μηνης επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων δανείων που έχουν οι πληγείσες επιχειρήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα από τα προγράμματα των νέων δανείων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με την κωδική ονομασία «Covid-19» όχι ως δάνειο επενδυτικού σκοπού, αλλά ως κεφάλαιο κίνησης – κάτι που εφαρμόζει για πρώτη φορά στην ιστορία της – για την κάλυψη άμεσων αναγκών όπως μισθοδοσία, φόροι, ΦΠΑ και δαπάνες ενοικίου.

600 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ/Κεφάλαιο κίνησης

«Σπάζοντας» τους έως σήμερα κανόνες της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει μέσω των ελληνικών τραπεζών αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια μετά το πέρας της κρίσης – ανοίγει χρηματοδοτικό δανειακό πρόγραμμα (Covid-19) όχι για δάνεια επενδυτικού σκοπού αλλά για απλές νέες χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης για κάλυψη αναγκών. Αναλυτικά:
-Η ΕΤΕπ μέσω των ελληνικών τραπεζών θα διαθέσει άμεσα, η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του Απριλίου, 600 εκατ ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων.
-Τα δάνεια αφορούν κεφάλαια κίνησης για την κάλυψη των εξής αναγκών των επιχειρήσεων: μισθολογική δαπάνη, πληρωμή φόρων και ΦΠΑ και πληρωμή ενοικίων.
-Το επιτόκιο των δανείων αυτών θα κυμαίνεται από 2,25% έως 4%.
-Η διάρκειά τους θα είναι έως 5 χρόνια.

500 εκατ. ευρώ στην Ενέργεια

Μέριμνα στο πρώτο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας με εγγυήσεις του δημοσίου και μέσω νέων δανείων από το τραπεζικό σύστημα προβλέπεται και για τις εταιρείες ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο κλπ). Τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην ΔΕΗΔΕΗ -1,70% και στις εταιρείες/ιδιώτες παρόχους καθώς παρατηρείται στάση πληρωμών των λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναμένεται να ανέλθουν στα 500 εκατ ευρώ. Τα νέα δάνεια θα δοθούν με την μορφή κεφαλαίου κίνησης.

Νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ-Επιδότηση επιτοκίου 2 χρόνια

Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν άμεσα την χορήγηση νέων δανείων ύψους 2,5 δις ευρώ, εκ των οποίων το 1 δις ευρώ (δηλαδή το 40%) των κεφαλαίων προέρχεται από τους πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:
-Το δημόσιο θα επιδοτήσει για 2 χρόνια το επιτόκιο.
-Το ανώτατο όριο δανείου προς τις επιχειρήσεις ανέρχεται με βάση τους όρους του προγράμματος που έχουν οριστεί στα 400.000 ευρώ.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει μια επιχείρηση (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) την χρηματοδότηση από αυτό το πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως αυτές ήταν πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
-Το πρόγραμμα έχει αναδρομική ισχύ από 19 Μαρτίου – μία ημέρα μετά το αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων από το κράτος – έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
-Η διάρκεια των δανείων είναι το μέγιστο 5 χρόνια.

Σχόλια