H μελέτη ελπίδας της Allianz-Tα συμπεράσματα, οι «άμυνες» και τα «καλά νέα» στο βάθος του τούνελ "Quarantined economics".

H μελέτη ελπίδας της Allianz

Tα συμπεράσματα, οι «άμυνες» και τα «καλά νέα» στο βάθος του τούνελ "Quarantined economics".

Αυτός είναι ο τίτλος της τελευταίας έρευνας της Allianz για την πορεία που θα ακολουθήσουν, συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οικονομίες του κόσμου και οι αγορές. Η έρευνα, την οποία έχει διενεργήσει η θυγατρική της Allianz, Euler Hermes, επεξεργάζεται δύο βασικά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ σε χωριστό section, εξηγεί πως υπάρχουν «καλά νέα», τα οποία δείχνουν φως στο βάθος του τούνελ. 

Εξηγώντας πως τα πράγματα στις αγορές «θα χειροτερεύσουν πριν γίνουν καλύτερα», το βασικό σενάριο της Allianz εξετάζει ένα τρίμηνο σοκ με συνολικό lockdown ενός μήνα και μερικό στη συνέχεια. Το σενάριο αυτό αναφέρει ότι για κάθε μήνα περιορισμού, το ΑΕΠ θα πέφτει από 7% ως 10% με αποτέλεσμα «ο κόσμος να μοιάζει έτοιμος να βιώσει μια βίαιη ύφεση στο πρώτο μισό του 2020 και η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ στο έτος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο +0,8% από +2,4%». Στο βασικό σενάριο, προβλέπεται σοβαρή ύφεση το 2020 και μια ανάκαμψη σχήματος "U" στο 2021 με πολλούς αστερίσκους.


Στο εναλλακτικό σενάριο μιας υγειονομικής κρίσης 12-18 μηνών, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα δυσκολεύονται να «επανεκκινήσουν τις μηχανές», με την κρίση να παίρνει σχήμα "L".

Τα καλά νέα

Ο αναλυτής της Allianz Dan North, λέει ωστόσο, ότι δεν έχει αμφιβολία πως «όταν η κρίση περάσει, θα έχουμε πολλά καλά νέα». Με την οικονομία σε ΗΠΑ και Καναδά να επιβραδύνει (αγορές - «οδηγούς» για την παγκόσμια οικονομία), όπως επισημαίνει, υπήρχαν σημάδια ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στο πρώτο μισό του 2020 και πριν από τον κορωνοϊό. Αναλύοντας τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, ο North λέει πως η ανεργία έχει πιάσει τα υψηλότερα επίπεδά της και πως τώρα μπορούμε να αναμένουμε μόνο καλύτερες επιδόσεις.




Έτσι, στηρίζεται το συμπέρασμά του πως «εάν η οικονομία επιβραδυνόταν σταδιακά από μόνη της, θα ήταν πολύ δυσκολότερο το restart της και η επιστροφή του κόσμου στην εργασία». Ενώ την τελευταία φορά πήρε 6 χρόνια στην οικονομία να ξανα δημιουργήσει τις δουλειές που χάθηκαν στην ύφεση, τώρα, επειδή τις επιχειρήσεις τις έκλεισε η κυβέρνηση, θα είναι ευκολότερη η επιστροφή στην εργασία, με δεδομένο το βασικό σενάριο της ανάκαμψης σε σχήμα "U".

Ως «επιπλέον καλά νέα», ο North αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση δημιουργεί μια «πυρηνική» απάντηση σε αυτή την κρίση. «Από την άποψη νομισματικής πολιτικής, η Fed φαίνεται να εμφανίζει ένα νέο πρόγραμμα σχεδόν κάθε μέρα, για να κρατήσει το χρήμα να ρέει και τις πιστωτικές αγορές σε λειτουργία», με κορυφαίο, φυσικά, το πακέτο του 1 τρισεκατ. δολαρίων που έχει εις χείρας το Κογκρέσο για τη στήριξη των ΗΠΑ, πακέτο που προβλέπει ότι θα μεγαλώσει, «φουσκώνοντας» τον ετήσιο προϋπολογισμό των 4,7 τρισ. δολαρίων. Αυτά, αδιαμφισβήτητα, είναι καλά νέα.

Εδώ, ο αναλυτής στέκεται, αναγράφοντας τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης από την 3η Μαρτίου, οπότε και έγινε η περικοπή των επιτοκίων από τη Fed, στην συντονισμένη δράση της ίδιας με την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των Καναδά, Ιαπωνίας, Αγγλίας, Ελβετίας για την ενίσχυση της ρευστότητας και του δολαρίου, τη μετακίνηση της πληρωμής φόρων από το IRS από τις 15 Απριλίου στις 15 Ιουλίου και στα έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται (και όχι μόνο) με έκτακτες ενέσεις ρευστότητας, οι οποίες προβλέπει ότι θα επεκταθούν.

«Και υπάρχουν κι άλλα καλά νέα», γράφει ο North στην ανάλυσή του. «Σύμφωνα με τη FasterCures, το Κέντρο του Ινστιτούτου Milken για την επιτάχυνση των ιατρικών λύσεων, υπάρχουν σήμερα υπό εξέλιξη 94 διαφορετικά εμβόλια (φάρμακα) για τον COVID-19 και αρκετά από αυτά βρίσκονται ήδη στη φάση των δοκιμών τους».

Καταλήγοντας, ο αναλυτής της Allianz τονίζει πως «εν τέλει, θυμηθείτε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με το νόμισμα που είναι το reserve του πλανήτη, μια κεντρική τράπεζα που είναι έτοιμη να τυπώσει ένα σχεδόν απεριόριστο ποσό χρημάτων, ένα υπουργείο Οικονομικών που έχει τεράστια δυνατότητα δανεισμού και δαπανών, καινοτόμες επιχειρήσεις και, ως αποτέλεσμα, η οικονομία θα επαναναδυθεί. Καλά νέα. Τώρα, αν μπορούσαμε να τραγουδούμε και όπως οι Ιταλοί»...

ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ...

Η «κληρονομιά» της κρίσης

Αυτή η οικονομική, πιστωτική και υγειονομική κρίση, δεν θα αφήσει τον κόσμο χωρίς σημάδια μεσοπρόθεσμα, προβλέπει η Allianz. Στην έκθεσή της, ερευνά πέντε δομικές αλλαγές που μπορεί να επέλθουν μετά το "pause" στον πλανήτη. - «Οι επενδύσεις στο σύστημα υγείας θα επιστρέψουν στο επίκεντρο μετά από χρόνια υποεπενδύσεων και λίγη δράση "inclusive capitalism".

- Η «μαλακή δύναμη» της Κίνας μπορεί να ενισχυθεί ως η «πρώτη των πρώτων» λόγω του ξεσπάσματος του COVID-19 και της γενναιοδωρίας της σε άλλες χώρες. «Ελέγχοντας την επιδημία, επανεκκινώντας την οικονομία της και τώρα στέλνοντας βοήθεια και ειδικούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η επιρροή της Κίνας θα μεγαλώσει», αναφέρει η μελέτη.

- Θα γίνει ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στην παγκοσμιοποίηση. Οι εταιρίες, προβλέπει η μελέτη, θα μπουν σε πειρασμό, μετά από έναν εμπορικό πόλεμο και έναν φονικό ιό, σε μια διετία, να μικρύνουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους. - Θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παλεύουμε απέναντι σε εκθετικά, πιθανά και συλλογικά σοκ που μας απειλούν, όπως η κλιματική αλλαγή. «Το επείγον για δράση είναι το μέτρο, όχι οι πόροι».

- «Τέλος, τα αλλεπάλληλα σοκ στις χρηματαγορές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέλλον των επενδύσεων μετά από την κρίση: Θα είναι ορατή μια μετάβαση σε πιο αμυντικές στρατηγικές»; Η έκθεση προβλέπει ότι, εκτός από τις αλλαγές στο πώς ψωνίζουμε, πώς δουλεύουμε και πώς ταξιδεύουμε στα χρόνια που θα έρθουν, η πανδημία θα αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο εξοικονομούμε. Αυτό μπορεί να φέρει αλλαγές σε μια σειρά από assets και να προκύψουν νέα (επενδυτικά) προϊόντα.

Σχόλια