Covid-19 VS εμπορικός πόλεμος… σημειώσατε 1

Covid-19 VS εμπορικός πόλεμος… σημειώσατε 1
Μεγαλύτερες αναμένεται να είναι για το διεθνές εμπόριο οι συνέπειες του κορονοϊού απ’ ό,τι οι αντίστοιχες των εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σημειώνει σε έρευνά της η εταιρεία παροχής ασφαλιστικών συμβουλών Allianz SE.
«Εκτιμούμε ότι το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσει τριμηνιαίες οικονομικές απώλειες περί τα $320 δισ. […] Ο αριθμός αυτός ισούται με τις απώλειες που κατέγραψε το διεθνές εμπόριο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας», τονίζει ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας σε συνεργασία με άλλους δύο συναδέλφους του.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα υποχωρήσει 2,5% κατά το α΄ τρίμηνο και 1% το β΄ τρίμηνο. Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη σημαντική ύφεση μετά από χρόνια σταθερής ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου.
Ιδιαίτερα για το εμπόριο αγαθών, η ομάδα της Allianz εκτιμά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί κατά το τέλος του β΄ τριμήνου. «Οι απώλειες στις εξαγωγές αναμένεται να ανέλθουν σε $161 δις, καθώς ο Covid-19 θα προκαλέσει στρεβλώσεις στη ζήτηση της Κίνας και της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Subran.
Αναφορικά με τον κλάδο των υπηρεσιών, η Allianz εκτιμά ότι ο τουρισμός από και προς την Ιταλία, αλλά και άλλα μέρη της Ευρώπης και την Κίνα, θα μειωθεί αισθητά, όπως αντίστοιχα βάναυσα θα χτυπηθεί και ο κλάδος των μεταφορών.
Αναμφίβολα, και η ναυτιλιακή βιομηχανία θα επηρεαστεί σημαντικά, καθώς το τελευταίο διάστημα οι πλόες containerships από και προς την Κίνα έχουν μειωθεί κατά 49%. «Η εκτιμώμενη μείωση της διακίνησης φορτίων διά θαλάσσης κατά 20-25% θα επιδράσει αρνητικά και στη λιμενική βιομηχανία», παρατηρεί η ερευνητική ομάδα.
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ

Σχόλια