Μία πρώτη ματιά στο νέο ασφαλιστικό για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Αποτέλεσμα εικόνας για νεοι αγροτες

∆ηµοσιεύθηκε στις 03.03.20 εγκύκλιος 3 του ΕΦΚΑ µε θέµα «Νέες εισφορές Ελευθέρων Επαγγελµατιών, Αυτοτελώς Απασχολούµενων και Αγροτών» (αρ. πρωτ. 50324/Σ.6).

Σύµφωνα µε την §1: Με το νέο εισφοροδοτικό σύστηµα:    Θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελµατίες και Αυτοαπασχολούµενους και µία η οποία θεωρείται Ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους ασφαλισµένους κατά τα πρώτα πέντε  έτη ασφάλισης και έξι ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισµένους του πρώην ΟΓΑ.

Γ. Ασφαλισµένοι σύµφωνα µε τις διατάξεις του π. ΟΓΑ

Πίνακας εισφορών (ευρω)

Ασφαλιστική κατηγορία
Κλ.
Σύνταξης
Κλ. Υγείας σε χρήµα
Κλ. Υγείας
σε είδος
Εισφορά
Αγρ. Εστίας
Σύνολο
87
3
29
2
121
104
3
35
2
144
132
3
35
3
173
166
3
35
3
207
207
3
35
4
249
280
3
35
6
324
α) Ελεύθεροι Επαγγελµατίες, Αυτοαπασχολούµενοι και Αγρότες µε Μισθωτή απασχόληση.
Το ποσό εισφοράς από τη µισθωτή απασχόληση δεν µπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης, κατά περίπτωση, ασφαλιστικής κατηγορίας. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη κατηγορία καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά µόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.
  1. Συνεισπραττόµενες εισφορές
  Στις περιπτώσεις Ελεύθερων Επαγγελµατιών - Αυτοαπασχολούµενων µε παράλληλη µισθωτή απασχόληση καταβάλλεται, όπου απαιτείται, µία εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας και υπέρ της Στέγης Υγειονοµικών, από τη µισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή τους από την µισθωτή απασχόληση, συνεισπράττονται µε τις εισφορές της µη µισθωτής ασφάλισης.
Στις περιπτώσεις ασφαλισµένων του πρώην ΟΓΑ µε παράλληλη µισθωτή απασχόληση, καταβάλλεται, όπου απαιτείται, εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας, από τη µισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή από την µισθωτή απασχόληση συνεισπράττεται εισφορά υπέρ του Λογαριασµού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) από την µη µισθωτή ασφάλιση.
  1. Αναπροσαρµογή ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών
Προβλέπεται µεταβατική αναπροσαρµογή στα ποσά εισφορών κλάδου σύνταξης και υγείας. 1. Για τα έτη 2021, 2022 η αναπροσαρµογή αφορά µόνο τις εισφορές των ασφαλισµένων πρώην ΟΓΑ, οι οποίες διαµορφώνονται κατά έτος ως εξής: 

Ποσά µηνιαίων εισφορών για το έτος2021 (ευρω)
Ασφαλιστική κατηγορία
Κλ.
Σύνταξης
Κλ. Υγείας
σε χρήµα
Κλ. Υγείας
σε είδος
Εισφορά
Αγρ. Εστίας
Σύνολο
89
3
29
2
123
107
3
35
2
147
136
3
35
3
177
171
3
35
3
212
212
3
35
4
254
288
3
35
6
332


Επισηµάνσεις:
  Μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020, θα πρέπει να επιλέξει κάποιος την κατηγορία στην οποία επιθυµεί να είναι ασφαλισµένος για το 2020.
 Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται µέσω της διεύθυνσης: www.efka.gov.gr/epilego/.
 Εάν δεν κάνει τίποτε µέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσµίας, τότε αυτοµάτως κατατάσσεται στην χαµηλότερη ασφαλιστική κλάση.
  Η παραµονή στην κατηγορία είναι για ένα έτος. Κάθε Γενάρη, θα µπορεί ο ασφαλισµένος να αποφασίζει σε ποια κατηγορία θέλει να ασφαλιστεί, κρίνοντας µε βάση τη δυνατότητα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή το πορτοφόλι του), πόσα χρόνια είναι ασφαλισµένος, το χρόνο που έχει µπροστά του µέχρι να βγει στη σύνταξη, εάν προλαβαίνει να πάρει σύνταξη κλπ.
 Η πληρωµή για τις εισφορές του µηνός Μαρτίου παρατάθηκε µέχρι τις 20.03.20 αφού, από τις 13.03.20 που κλείνει το δικαίωµα επιλογής, απαιτείται ένα ελάχιστο χρονικό διάστηµα για να καταχωρηθούν οι ταυτότητες οφειλής µε τις νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Πρακτικά, όλα τα παραπάνω παραπέµπουν στα εξής:
  1. Ζόρι τραβάνε µόνο όσοι θέλουν να επιλέξουν µεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή στην οποία θα τους κατατάξει αυτόµατα το σύστηµα µετά τις 13 Μαρτίου.
  2. Η µοναδική περίπτωση κατά την οποία κάποιος µπορεί να επιλέξει χωρίς άγχος την ασφαλιστική του κατηγορία, είναι αυτή του αγρότη ο οποίος από την ηµέρα που ασφαλίστηκε και µέχρι σήµερα, δεν είχε ποτέ άλλη ασφάλεια πλην του ΟΓΑ. Και πάλι ένας προβληµατισµός υπάρχει, αν είναι κοντά στη σύνταξη.
  3. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, απαιτείται προβληµατισµός, διάβασµα και συνεργασία µε τους ειδικούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή αίτηση για την επιλογής της ασφαλιστικής κλάσης γίνεται µε τους κωδικούς taxis, δεν σηµαίνει ότι οι λογιστές είναι ειδικοί για το θέµα αυτό. ∆εν µπορούν όλοι να τα κάνουν όλα και σωστά.
Προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας
Χειρόγραφος πίνακας προσωπικού για τους αγρότες: ∆ώστε λύση σε ένα θέµα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον αγροτικό κόσµο. ∆είξτε ότι ακούτε το σφυγµό της περιφέρειας και ότι δεν διατηρείτε κάκιστες διατάξεις µόνο για την επιβολή προστίµων. ∆ιαφορετικά δεν θα µείνει ούτε ένας και τα χωράφια θα γεµίσουν χορτάρια.

Σχόλια