Η οικονομική πανδημία του κορωνοϊού διαμορφώνει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων

Koronoios_Oikonomia


Σε… οικονοµική πανδηµία τείνει να εξελιχθεί ο κορωνοϊός που έχει πανικοβάλει διεθνείς χρηµαταγορές, έχει οδηγήσει σε µονοµερείς ενέργειες µε απαγορεύσεις των µετακινήσεων, επιφέροντας ταυτόχρονα ισχυρό πλήγµα στις εµπορικές συναλλαγές και στη διακίνηση των προϊόντων. 
Όλα αυτά αφήνουν ορισµένες υπόνοιες ότι ίσως ο κορωνοϊός αποτελεί τελικά µια βαλβίδα για εκτόνωση της κόπωσης των υπερθερµασµένων παγκόσµιων αγορών ή τη βιτρίνα µιας επικείµενης ύφεσης που προσπαθούσαν ήδη από τον Αύγουστο να καµουφλάρουν οι κεντρικές τράπεζες. Αυτό µένει να φανεί από το µέγεθος της ανάκαµψης που θα ακολουθήσει όταν ο καιρός ζεστάνει, µε τις έως τώρα αναλύσεις πάντως να είναι αρκετά συγκρατηµένες.
Οι εξελίξεις είναι φυσικό να επηρεάζουν και τα αγροτικά εµπορεύµατα, καθώς η ζήτηση στις µεγάλες διεθνείς αγορές, ειδικά για τρόφιµα, έχει µειωθεί, ενώ η κάθετη πτώση της προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα µειώνει αντίστοιχα τις παραγγελίες για λαχανικά, φρούτα εποχής, όσπρια, ζυµαρικά κ.λ.π. τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τα σηµεία µαζικής εστίασης. Εκτιµήσεις διεθνών οίκων υπολογίζουν τις απώλειες των εσόδων της χώρας από τον τουρισµό από 680 εκατ. ευρώ έως και 4,32 δισ. ευρώ, δηλαδή από 0,34 µονάδες έως και 2,16 µονάδες επί του ΑΕΠ. Υπάρχουν όµως και πιο δυσµενείς εκτιµήσεις, για έως και 3,5 µονάδες του ΑΕΠ χαµένες.
Τα παραπάνω εκτιµάται πως θα γίνουν στη φυσική αγορά αγροτικών προϊόντων της χώρας πιο αισθητά το προσεχές διάστηµα, αν και στον τοµέα των φρουτολαχανικών η ακύρωση της έκθεσης Freskon για το 2020, την οποία περίµεναν οι επαγγελµατίες του κλάδου για τη σύναψη νέων συµφωνιών, έστειλε τα πρώτα δυσοίωνα µηνύµατα. 

Σχόλια