Μάταιες οι ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας

Μάταιες οι ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας
Οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών για άμεση ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, μετά το πλήγμα του δέχτηκε από την πανδημία του κορονοϊού, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Συγκεκριμένα, η κατάρρευση των οικονομιών των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Κίνας έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προβλέψεις για ανάκαμψη της εθνικής της οικονομίας, ενώ αναμένεται πως θα επηρεάσει σημαντικά τους δείκτες ανεργίας στη χώρα.
Πιο αναλυτικά, η ανεργία στην Κίνα άγγιξε το 6,2% τον περασμένο Φεβρουάριο, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το αντίστοιχο διάστημα το 2019 και η μεγαλύτερη παρατηρούμενη τιμή από τις αρχές του 2018, όταν δηλαδή η στατιστική αρχή της Κίνας δημοσίευσε για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα στοιχεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU), το ποσοστό ανεργίας αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 5 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες εντός του χρόνου, αριθμός που αντιστοιχεί σε 22 εκατ. θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 5 εκατ. αναμένεται πως έχουν χαθεί κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020.
Τα παραπάνω οφείλονται κυρίως στις μειωμένες εξαγωγές, οι οποίες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την Κίνα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι συνολικά οι εξαγωγές της χώρας για το έτος 2019 συνέβαλαν στο 11% της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Όσο λοιπόν πλήττονται οι οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κίνας από την πανδημία του κορονοϊού, δεν αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια