Μη μισθωτοί: Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης

Τελευταία μέρα η σημερινή, για να επιλέξουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλλουν για φέτος στον ΕΦΚΑ. Το 1,4 εκατ. των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων) και των αγροτών θα πρέπει να επιλέξει, αξιοποιώντας την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, τις εισφορές που θέλει να καταβάλλει.
Τα απαραίτητα ειδοποιητήρια θα σταλούν στους δικαιούχους έως τις 20 Μαρτίου. Όσοι τελικά δεν επιλέξουν μόνοι τους τις εισφορές τους, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, που είναι 220 ευρώ το μήνα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει στο εξής να επαναλαμβάνεται τον τελευταίο μήνα κάθε χρονιάς, για τις εισφορές της επόμενης. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία, με βάση το εισόδημά τους ή την επιθυμία τους για το τελικό ύψος της σύνταξης, που θέλουν να διαμορφώσουν. Μόνο για φέτος, η διαδικασία «έτρεξε» εντός Μαρτίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για τις εισφορές από τον Ιανουάριο και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, από το ύψος των εισφορών που θα επιλεχθούν, θα προκύψει και ανάλογο ποσό ανταποδοτικής σύνταξης στο μέλλον. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσο πιο υψηλές εισφορές επιλέγονται, τόσο αντίστοιχα πιο υψηλή θα είναι και η σύνταξη που θα καταβάλλεται.
Πάντως, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, που είχε ως βάση τα 175 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα επιλεχθούν για φέτος θα είναι το λιγότερο κατά 20% υψηλότερες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα περσινά στοιχεία, από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των μη μισθωτών ασφαλισμένων, το 80% εξ αυτών κατέβαλλε την κατώτατη ασφαλιστική εισφορά, άρα θα υποστεί υποχρεωτικά, αύξηση
Του Χάρη Δημητρίουhttps://www.asfalistiko.gr/

Σχόλια