Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η ασυμπτωματική φάση - Τι γίνεται μετά τις 14 ημέρες

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Πέντε μέρες κατά μέσο όρο διαρκεί η ασυμπτωματική φάση επώασης του κορονοϊού, ενώ 1 στους 1000 ασθενείς θα εμφανίσει συμπτώματα μετά την 14ήμερη καραντίνα.

Χωρίς συμπτώματα για πέντε ημέρες παραμένουν όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».
Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.
Δείτε εδώ την έρευνα
Ο Κορονοϊος μπορεί να επιμείνει επί αρκετές εβδομάδες έως ότου υποχωρήσει πλήρως
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί σε πολλούς ασθενείς λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία μπορεί να επιμείνει επί αρκετές εβδομάδες έως ότου υποχωρήσει πλήρως, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Mike Ryan. Μιλώντας τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους είπε ότι η ανάρρωση από την μέτρια νόσο μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες. Ωστόσο οι ασθενείς που εκδηλώνουν σοβαρή νόσο μπορεί να χρειασθούν μήνες έως την πλήρη ανάρρωση.
Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί από τους σχεδόν 114.300 ασθενείς που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, έχει αναρρώσει μόνο το 55% (ή σχεδόν 63.000 άνθρωποι). Στην Κίνα, λ.χ., όπου ο αριθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει μειωθεί στο ελάχιστο, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σχεδόν 15.000 άνθρωποι.
Η ανάρρωση συνήθως δεν ορίζεται μόνο με βάση την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει επίσης να έχει δύο συνεχόμενες αρνητικές εξετάσεις για εξεύρεση του κορονοϊού. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν με διαφορά τουλάχιστον μίας ημέρας η μία από την άλλη. Ωστόσο σε μερικές χώρες η ανάρρωση ορίζεται με διαφορετικό τρόπο.
Έως σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τους ασθενείς, τους οποίους έχει αρρωστήσει ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αναρρώνουν με την κατάλληλη θεραπεία που στοχεύει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων τους. Όσον αφορά τους ασθενείς με σοβαρή νόσο, και αυτοί μπορεί να τα καταφέρουν με την κατάλληλη υποστηρικτική φροντίδα

Σχόλια