Τα μέτρα που λαμβάνουν οι Ασιατικές χώρες για την εξάπλωση του κοροναϊού από πλοία που προέρχονται από την Κίνα


Για μία ακόμη φορά η ναυτιλία, τα πλοία και οι ναυτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας, αυτή την φορά λόγο του κοροναϊού, την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες κόσμος μετακινείτε με αεροπλάνα από την κίνα προς όλες τις χώρες του κόσμου. Άραγε όλοι αυτοί που μετακινούνται με αεροπλάνα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες όταν καταφτάνουν στην εκάστοτε χώρα ή μόνο οι ναυτικοί αντιμετωπίζονται για ακόμα μία φορά σαν λεπροί;
Τα πλοία λοιπόν που προέρχονται από την Κίνα βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου κοροναϊού που προέρχεται από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις τελευταίες προσπάθειες των αρχών της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων της καραντίνας και των ελέγχων.
Αυστραλία
Τα ενισχυμένα μέτρα ελέγχου θα ισχύουν για τα πλοία που έφυγαν από την Κίνα από την 1η Φεβρουαρίου, με το πρώτο πλοίο που πληροί αυτά τα κριτήρια να αναμένεται να καταφτάσει στις 10 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαβουλεύεται με τις λιμενικές αρχές και τις βιομηχανικές ομάδες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των μέτρων, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλεται περίοδο απομόνωσης 14 ημερών, όπως είχε προτείνει ο ιδιωτικός οργανισμός ναυτιλίας και logistics Gulf Agency Co.
Το σώμα θαλάσσιας ασφάλειας του Κουίνσλαντ έχει ήδη εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα εισερχόμενα πλοία, τα οποία υποχρεούνται να αναφέρουν εάν κάποιο μέλος του πληρώματος ή επιβάτης έχει επισκεφθεί την ηπειρωτική Κίνα από τις 1 Φεβρουαρίου ή την επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες 14 ημέρες. Πρέπει επίσης να αποκαλύψουν εάν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα του κορωναϊού.
Ο οίκος Miners Fortescue Metals Group δήλωσε ότι τα πλοία που φορτώνουν στις εγκαταστάσεις του στο Port Hedland έχουν προγραμματιστεί να προσδέσουν τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την αναχώρηση τους από την Κίνα, προσθέτοντας ότι το σιδηρομετάλλευμα παραδίδεται όπως είχε προγραμματιστεί.
Ινδονησία
Τα πλοία που έχουν επισκεφθεί την Κίνα κατά την περίοδο των 10 τελευταίων λιμένων θα επιθεωρούνται διεξοδικά από την υγειονομική αρχή του εκάστοτε λιμένος, σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Μεταφορών της Ινδονησίας. Όποιος είναι ύποπτος ότι έχει μολυνθεί από τον ιό πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις αρχές. Θα διεξαχθούν επίσης επιθεωρήσεις σε ζώα.
Η Ινδονησία σκοπεύει να σταματήσει τις εισαγωγές τροφίμων και ποτών από την Κίνα και αυτό μπορεί να είναι η πρώτη τέτοια κίνηση από μια χώρα για να προστατευθεί από τον ταχέως μεταδιδόμενο ιό.
Ιαπωνία
Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στα πλοία που φθάνουν από την Κίνα και δεν εξετάζει επί του παρόντος πρόσθετες προφυλάξεις. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να περιορίσει τα κινεζικά πλοία.
Φιλιππίνες
Η Αρχή Λιμένων Φιλιππίνων δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σε πλοία που προέρχονται από την Κίνα απαγορεύεται να αποβιβαστούν με σκοπό να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.
Σιγκαπούρη
Τα πλοία που έχουν καταπλεύσει σε λιμάνι της Κίνας τις τελευταίες 14 ημέρες πρέπει να υποβάλουν έντυπο δήλωσης υγείας και άλλα έγγραφα 24 ώρες πριν τον κατάπλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της 1ης Φεβρουαρίου του Ναυτιλιακού και Λιμενικού Σώματος.
Νότια Κορέα
Κάθε πλοίο που επισκέφθηκε την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες θα επιθεωρηθεί από αξιωματούχους του Κέντρου Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας για να ελέγξουν το πλήρωμα προτού εισέλθουν σε λιμάνια, σύμφωνα με υπάλληλο του Υπουργείου Ωκεανών και Αλιείας. Τα πλοία μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια της Νότιας Κορέας μόνο εάν οι επιθεωρητές δεν βρουν κανένα σημάδι μόλυνσης.
Ταϊλάνδη
Η Ταϊλάνδη δημιούργησε ένα σημείο ελέγχου στην επαρχία Samut Prakan, όπου 20 έως 30 υπάλληλοι από της λιμενικές αρχές της Ταϊλάνδης και το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών θα ελέγχουν όλα τα πληρώματα από πλοία που προέρχονται από την Κίνα πριν μπορέσουν να προσδέσουν στο λιμάνι της Μπανγκόκ. Εάν κάποιο πλοίο διαπιστωθεί ότι έχει ασθενή πληρώματος, θα μπαίνει σε καραντίνα. Τα μέτρα εφαρμόζονται επίσης στους βόρειους λιμένες της χώρας.

Σχόλια