Ο κορονοϊός και ο... κουβανοϊός! Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επέλεξε αυτό το φάρμακο για να καταπολεμήσει την επιδημία του κορονοϊού 2019-nCοV,

Ο κορονοϊός και ο... κουβανοϊός!H βιοτεχνολογική βιομηχανία της Κούβας ανέπτυξε το αντιιικό φάρμακο IFNrec (Interferon 28 recombinante) για να καταπολεμήσει ασθένειες όπως το AIDS, η ηπατίτιδα B και C κ.ά. Πριν από λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επέλεξε αυτό το φάρμακο για να καταπολεμήσει την επιδημία του κορονοϊού 2019-nCοV, που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τη μόλυνση δεκάδων χιλιάδων. Να σημειωθεί ότι το φάρμακο αυτό παράγεται από τις 25 Ιανουαρίου από κοινού με την Κίνα, σ’ ένα εργοστάσιο στην επαρχία Jilin.
Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, εν τούτοις τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Το γεγονός ότι η Κίνα το υιοθέτησε σαν φάρμακο «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση του κινδύνου φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ερώτημα αν πλέον έχει κανένα νόημα η διατήρηση του οικονομικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και 60 έτη.
Οπως γράφει η μεξικανική εφημερίδα La Jornada: «Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι επιστημονικές και τεχνολογικές πρόοδοι σήμερα είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ ερευνητών από όλο τον κόσμο, είναι σαφές ότι οι ασφυκτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη νήσο επηρεάζουν όχι μόνο τους κατοίκους της αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα... Η χρήση του κουβανικού φαρμάκου από την Κίνα είναι μια υπενθύμιση των οφελών της διεθνούς συνεργασίας, καθώς και μια προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κόστος για την ανθρωπότητα, όταν ένα πανίσχυρο κράτος αυτο-εξουσιοδοτείται μονομερώς να αποκλείει από τη διεθνή κοινότητα ένα από τα μέλη της».
Παραμένοντας στον χώρο της ιατρικής φροντίδας, εκείνοι που φυσικά θα ωφελούνταν περισσότερο απ’ όλους από την κατάργηση του εμπάργκο θα ήταν εκατομμύρια Αμερικανοί που θα αποκτούσαν πρόσβαση σε φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες απείρως φτηνότερες από τις δικές τους στις ΗΠΑ. Ηδη κάθε χρόνο εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες ποτέ δεν θα μπορούσαν να έχουν στη χώρα τους, λόγω των απαγορευτικά υψηλών ιδιωτικών ασφαλίστρων.
Μόνο στο Μεξικό υπολογίζεται ότι ετησίως πηγαίνουν πάνω από 1 εκατομμύριο «γκρίνγκος» για να προμηθευτούν φάρμακα, να επισκεφθούν γιατρούς και να κάνουν εγχειρήσεις. Η άρση του εμπάργκο αναμφίβολα θα διεύρυνε τις επιλογές του μέσου Αμερικανού πολίτη στην αναζήτησή του για προσιτή οικονομικά ιατρική φροντίδα.

https://www.efsyn.gr/
Τάκης Μίχας*

* δημοσιογράφος

Σχόλια