Η γρίπη έκλεισε την κινέζικη αγορά, πτώση στις τιμές εμπορευμάτων

merlin_168129876_17532281-55d5-48b5-9cce-82e93b581fa3-jumbo
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν υποχωρήσει ανησυχητικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Σικάγο και στις υπόλοιπες κεντρικές αγορές με αντίκτυπο και στην παγκόσμια οικονομία. Πλέον οι αναλυτές βλέπουν είτε ύφεση και αστάθεια είτε μια συντεταγμένη ανάπτυξη.
Η γρίπη έκλεισε την Κίνα και έριξε τις τιμές γαλακτοκομικών όσο οι αγορές αναρρώνουν
1. Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, με σημαία τα μελλοντικά συμβόλαια γάλακτος αλλά και αυτά της σόγιας, του βάμβακος και του χοιρινού κρέατος υποχώρησαν. Σε αυτό το διάστημα οι αγορές επιχειρούν ένα φρενάρισμα της διόρθωσης αυτής, με τους αναλυτές τώρα να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις του κορονοϊού. Η ασθένεια που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων Κινέζων, αν και τα ποσοστά θνησιμότητας δεν είναι αντίστοιχα με εκείνων άλλων επιδημιών του πρόσφατου παρελθόντος, λειτουργεί ως ένα καλό άλλοθι που μπλοκάρει τις αγορές, αν και η αγορά της Κίνας έχει μπει πράγματι σε καραντίνα.
2. Κατά 4,4% μειώθηκαν οι τιμές στην σόγια,4,9% η μείωση στο χοιρινό κρέας και 1,4% το βαμβάκι, το οποίο κατάφερε στα μέσα Ιανουαρίου να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οχτώ μηνών. Η μείωση της ζήτησης σε κάθε επίπεδο στην Κίνα προκαλεί ανησυχίες σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα ισχυρά παραγωγικά κέντρα του τομέα της αγροδιατροφής, αφού θα ανησυχούν πως εφόσον συνεχιστεί αυτό, θα δουν τα προϊόντα τους να πλημμυρίζουν τις αγορές. Οι ανησυχίες έγκεινται στη φημολογία σχετικά με το πόσο θα επεκταθεί τελικά η ασθένεια εντός και εκτός της Ασίας, αφού ομολογουμένως ακόμη η κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στην υστερία που έχει προκληθεί.
 3. Την ίδια στιγμή, οι εμπορικοί αναλυτές αναδεικνύουν ακόμη μια πτυχή της εξάπλωσης της ασθένειας στην ανατολική Ασία, η οποία σχετίζεται με αυτό που έκανε το τελευταίο τετράμηνο του 2019 τις χρηματιστηριακές τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να ανεβοκατεβαίνουν στο άκουσμα των ειδήσεων. Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ανέβασε τις αγορές ενώ η διόρθωση που ακολούθησε ήταν μετριοπαθής. Τώρα όμως υψώνεται ένα θεμελιώδες εμπόδιο που έχει να κάνει με το κατά πόσο η Κίνα θέλοντας και μη θα καταφέρει να αγοράσει 40 δισ. δολάρια με τους νέους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

4. Ο κορονοϊός πράγματι υπερτονίζει δυο βασικές αδυναμίες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι στις αρχές του 2020. Η δομικά ασθενής παγκόσμια ανάπτυξη και η αδύναμη πολιτική των κεντρικών τραπεζών συνιστούν τους δυο αυτούς παράγοντες. Για τις αγορές πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να διαχειριστούν τέτοιες εύθραυστες καταστάσεις ειδικά όσο στο υπόβαθρο παραμένει η απειλή των εμπορικών διαμαχών καθώς και της διαμόρφωσης περισσότερο πρακτικών πολιτικών με αφορμή την κλιματική αλλαγή, παράγοντες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν μέχρι σήμερα αγορές και επενδυτές.
5. Δύο ενδεχόμενα εξετάζουν πλέον οι αναλυτές. Το δυσάρεστο υπαγορεύει την είσοδο σε μια περίοδο ύφεσης, οικονομικής αστάθειας και μιας σειράς περίπλοκων και αντιφατικών πολιτικών σχεδιασμών. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πειστεί ότι το θετικό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτούργησαν αγορές και χρηματιστήρια στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020, ήταν πλασματικό. “Δεν θα μπορούσε να είναι διφορετικά με τα αρνητικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών” ισχυρίζεται αυτή η ομάδα.
6. Το αισιόδοξο σενάριο αναμένει με τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης, ή έστω την εκλογίκευση της κατάστασης των τελευταίων εβδομάδων, μια αυθεντική αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία επιτέλους θα επικυρώσει και θα επισφραγίσει την ανοδική πορεία των μετοχών τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά με μια τάξη και εποικοδομητικές πολιτικές. Φυσικά θα πρέπει πρώτα η Κίνα να ανοίξει ξανά την αγορά της που παραμένει αποκλεισμένη τόσο από το εσωτερικό της όσο και από το εξωτερικό.

Σχόλια