ΕΦΚΑ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης – Επιλογές και προθεσμίες – Πίνακας

Τι πρέπει να πληρώσει ο κάθε μη μισθωτός ασφαλισμένος

Ενεργοποιείται έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα «κουμπώσει» στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και εκεί θα μπορούν περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία, άρα και τις εισφορές που θα καταβάλλουν για την τρέχουσα χρονιά. Η διαδικασία, ειδικά για φέτος, θα ισχύει έως τις 12 Μαρτίου. Για κάθε επόμενη χρονιά, η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται τον Δεκέμβριο κάθε προηγούμενου έτους.
Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν, από την ψήφιση του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό και μετά. Ένα νομοσχέδιο, που ήδη βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή και αναμένεται να πάρει θετική ψήφο από την κυβερνητική πλειοψηφία, εντός της εβδομάδας.
Ας δούμε όμως τι επιλογές θα μπορούν να κάνουν, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα ψηφιστεί ο «νόμος Βρούτση».
  • Να επιλέξουν μια από τις έξι νέες ασφαλιστικές κλίμακες.
  • Να μην επιλέξουν και να ενταχθούν αυτόματα στην κατώτατη.
  • Να επιλέξουν ειδική κατηγορία χαμηλότερης εισφοράς για την πρώτη πενταετία επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους.
  • Να ενταχθούν σε μια από τις τρεις κατηγορίες επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.
  • Να ασφαλιστούν για επικούρηση, εφόσον σήμερα δεν υπάγονται, με την προϋπόθεση της παραμονής στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μελλοντικό ύψος της σύνταξης που θα χορηγείται, θα εξαρτάται απευθείας από το ασφάλιστρο που θα επιλέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Πιο αναλυτικά, παραθέτονται στον ακόλουθο πίνακα τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι για κάθε κατηγορία ασφάλισης (κύρια, επικουρική, εφάπαξ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

* Ποσά σε ευρώ** στην επικουρική ασφάλιση οι κλάσεις είναι τρεις Του Χάρη Δημητρίουhttps://www.asfalistiko.gr/

Σχόλια