Το Ασφαλιστικό Βρούτση και οι επιβαρύνσεις που κρύβει – Πίνακες με παραδείγματα

Επιβαρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω αύξησης εισφορών, αλλά και σε συνταξιούχους, λόγω μείωσης της 13ης σύνταξης, «κρύβει» το Ασφαλιστικό Βρούτση!
Το νομοσχέδιο που βρίσκεται εδώ και ένα διήμερο στη Βουλή, αποτελεί αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβερνητική πλευρά, μιλάει για «αυξήσεις» που θα προκύψουν για όσους συνταξιούχους θα καρπωθούν τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, από 30 έτη προϋπηρεσίας και άνω. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που πράγματι θα κληθούν να καταβάλλουν τσιμπημένες έως 20% ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, θα βγουν ωφελημένοι, επειδή θα έχουν καρπωθεί φοροελαφρύνσεις…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες με παραδείγματα, αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για ελεύθερους επαγγελματίες και για συνταξιούχους.
Πιο αναλυτικά:
Για ελεύθερους επαγγελματίες:
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον σχετικό πίνακα για ετήσιο εισόδημα από 7.800 ευρώ, έως 12.000 ευρώ, προκύπτει μια επιβάρυνση που ξεκινάει από τα 420 ευρώ το έτος. Αιτία το γεγονός ότι στο κατώτατο επίπεδο, ο νόμος «Κατρούγκαλου», δηλαδή το Ασφαλιστικό που είχε εφαρμοστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε εισφορές 175 ευρώ. Οι εισφορές αυτές αυξάνονταν, με βάση το εισόδημα για να φτάσουν στα 203 ευρώ, στην περίπτωση των 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Τώρα, με το νέο Ασφαλιστικό, η βάση είναι τα 210 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις. Προσθέστε στο ποσό αυτό τα 10 ευρώ το μήνα που είναι η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους εργαζόμενους και καταλήγουμε στα 220 ευρώ το μήνα.


Για συνταξιούχους
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι θα υπάρξουν 251.000 συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν από την αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης. Πρόκειται για συνταξιούχους πριν από τον Μάιο του 2016, στους οποίους πρέπει να προστεθούν άλλοι 70.000 «νέοι» συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή, όμως, θα έχουν απώλειες εισοδήματος περισσότεροι από 2,5 εκατ. συνταξιούχοι, λόγω της κατάργησης της 13ης σύνταξης. Την ίδια στιγμή, οι όποιες λογιστικές μεταβολές προκύψουν στις συντάξεις, λόγω των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά. Έτσι, οι συνταξιούχοι δεν θα δουν κάποια πραγματική διαφορά στις αποδοχές τους από την αλλαγή των συντελεστών. Θα δουν όμως απώλειες από την κατάργηση της 13ης σύνταξης.


Από τα παραδείγματα αυτά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το 90% των συνταξιούχων θα έχουν μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους, ενώ πραγματικές ωφέλειες θα έχει μόνο το 10% των συνταξιούχων.

Του Χάρη Δημητρίου
https://www.asfalistiko.gr/

Σχόλια