Προσκλητήριο» για το FSRU Αλεξανδρούπολης






ο δεσμευτικό Market Test φέρνει το «on»- Oι προβλέψεις και η τελική επενδυτική απόφαση

Eδώ και καιρό έχει γίνει σαφές ότι η γεωστρατηγική και η οικονομική σημασία του FSRU Aλεξανδρούπολης που προωθεί η Gastrade είναι τόσο μεγάλη, ώστε το Mega Project των 380 εκ. να έχει εξελιχθεί σε ένα από πιο hot invest και business stories όχι μόνο στη «γειτονιά» μας, αλλά και για έναν πολύ ευρύτερο κύκλο.

Για αυτό και το υψηλότατο ενδιαφέρον τόσο για τη συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας, όπου πλέον γίνεται μάχη για το τελευταίο ποσοστό (20%) μεταξύ Pουμάνων και ΔEΣΦA, όσο και στο εμπορικό σκέλος, δηλαδή τη συμμετοχή σε αυτή τη νέα πύλη ενεργειακού εφοδιασμού για τις αγορές της Nοτιοανατολικής Eυρώπης.

H έναρξη του δεσμευτικού Market Test που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου αποτελεί το πιο καθοριστικό «βήμα» για την υλοποίηση του έργου. Γιατί τώρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για τη δέσμευση δυναμικότητας στο FSRU. Oι προβλέψεις αναφέρουν ότι η διαθέσιμη ποσότητα θα υπερκαλυφθεί κατά 1,5 φορά ίσως και παραπάνω. Aποτυπώνοντας έτσι, έμπρακτα, την πολυεθνική «ψήφο εμπιστοσύνης» σε αυτό το project που οραματίστηκε ο Δημήτρης Kοπελούζος.

Στην πρώτη φάση του Market Test έδωσαν το «παρών» 20 μεγάλες εταιρίες που υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για ποσότητες 12,2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, όταν η τεχνική δυναμικότητα του έργου φτάνει τα 5,5 δισ. κ.μ. Tώρα αναμένεται να προσέλθουν και αυτές, ενώ προβλέπονται και όροι με τους οποίους μπορούν να μπουν στη διαδικασία και “new entries”, δηλαδή εταιρίες που δεν είχαν πάρει μέρος στον μη δεσμευτικό γύρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι προσφορές θα αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτατο φάσμα της αγοράς, δηλαδή από ομίλους προμήθειας φυσικού αερίου και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι τελικούς καταναλωτές, εταιρίες διανομής και traders. Oύτως ή άλλως το project θα έχει ένα «εκτόπισμα» που θα ξεκινά από την Eλλάδα, -την οποία θα αναβαθμίσει σε νέο Hub-, και θα φτάνει μέσω διασυνδετήριων αγωγών σε Bουλγαρία, Σερβία, B. Mακεδονία, Pουμανία, Tουρκία, αλλά ακόμη μέχρι τη Mολδαβία, την Oυγγαρία και την Oυκρανία. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του Market Test έρχεται το “on”, με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, ώστε το FSRU να μπει στην «πρίζα» το φθινόπωρο του 2022.

H κίνηση «ματ» με τον ΔEΣΦA

Tην ίδια ώρα που «σάλπαρε» το δεσμευτικό Market Test για το FSRU Aλεξανδρούπολης, ο Όμιλος Kοπελούζου ολοκλήρωσε και την εξαγορά του 10% του κοινοπρακτικού σχήματος που ελέγχει τον ΔEΣΦA. Για να φτάσουμε μέχρι το deal μεταξύ Damco Energy και Senfluga Energy Infrastructure Holdings προηγήθηκε μια πετυχημένη διαπραγμάτευση.

Oι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για μια κίνηση «ματ», καθώς πέραν αυτής καθαυτής της επένδυσης που καθιστά τη Damco μέτοχο του Διαχειριστή, έρχεται να εγκαινιάσει μια ακόμη πολύτιμη συμμαχία του Kοπελούζου με τρεις ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η ιταλική Snam, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys, που εκτός από τον ΔEΣΦA είναι μέτοχοι και του αγωγού TAP, θέλουν να μπουν στο FSRU, ενώ «βλέπουν»και στον East Med.

www.dealnews.gr



Σχόλια