ΟΑΕΔ-ανεργία: Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας το Δεκέμβριο! – Τα στοιχεία καταρρίπτουν τα κυβερνητικά «πανηγύρια»




Αρνητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο ΟΑΕΔ για την πορεία της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, είναι τόσο αρνητικά, που είναι τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία της κρίσης.

Ακριβέστερα, τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς ανήλθαν στο 1.128.421 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Το στοιχείο αυτό δεν θα σήμαινε πολλά πράγματα, αν δεν «μεταφραζόταν» σε αύξηση 14% ή κατά 129.000 άτομα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, στους αναζητούντες εργασία.
Όμως ακόμα χειρότερα, ο αριθμός των ανέργων που καταγράφηκαν κατά τον τελευταίο μήνα του 2019 είναι ο υψηλότερος που έχει προκύψει από το 2010 και μετά, στον αντίστοιχο μήνα! Μάλιστα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 όταν οι άνεργοι ήταν 804.597, καταγράφεται μια αύξηση 324.000 ατόμων. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι χρόνο με τον χρόνο, οι άνεργοι το συγκεκριμένο μήνα είναι πάντα περισσότεροι! Συνεπώς, το αφήγημα της εξόδου από την κρίση και του περιορισμού της ανεργίας, όπως προωθείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, καταρρίπτεται από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Βέβαια, η εξήγηση γι’ αυτή την άνοδο των εγγεγραμμένων ανέργων είναι πολύ απλή: Έχουν «παγώσει» τα προγράμματα απασχόλησης! Ακόμα χειρότερα, έχει ολοκληρωθεί και το τελευταίο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες, χωρίς παράλληλα να έχει ξεκινήσει το επόμενο. Άρα, είναι αναπόφευκτο να συσσωρεύονται άνεργοι στο μητρώο του Οργανισμού, χωρίς να μπορεί ο ΟΑΕΔ να τους προωθήσει σε καινούργια προγράμματα απασχόλησης…
Ειδικοί επί της λειτουργίας του Οργανισμού, προειδοποιούν ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα που έχει προγραμματίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, για την πλήρη απασχόληση, θα επιφέρει και νέο πλήγμα στον ΟΑΕΔ. Αιτία είναι ότι η μείωση θα γίνει, σχεδόν αποκλειστικά, από εισφορές που κατέληγαν υπέρ του Οργανισμού. Συνεπώς, το ποσό που θα διατεθεί φέτος για προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν κατά 240 εκατ. ευρώ μικρότερο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Άρα, τα νέα προγράμματα απασχόλησης που θα προκύψουν θα είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με τα παλιότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εγκλωβισμό των ανέργων στον ΟΑΕΔ και πρακτικά την αδυναμία τους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Σχόλια