Σε φάση ολοκλήρωσης τα έργα για τη νέα "βιοκλιματική" πλατεία Ομονοίας

Σε φάση ολοκλήρωσης τα έργα για τη νέα "βιοκλιματική" πλατεία Ομονοίας


Ακόμα ένα λίφτινγκ είναι σε τελικά φάση ολοκλήρωση στην "ταλαιπωρημένη" πλατεία Ομονοίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και η νέα εμφάνιση της πλατείας θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ολοκληρωθεί το ξήλωμα των πλακών και ετοιμάζεται το στρώσιμο με νέες πλάκε ψυχρού υλικού στην επιφάνεια των 4.500 τ.μ., οι οποίες σύμφωνα με τις μελέτες θα συμβάλουν στη μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι κάνοντας την πλατεία "βιοκλιματική".
Επιπρόσθετα θα φυτευτούν και δέντρα κατα μήκος της εισόδου από την οδό Πειραιώς και μέχρι την αρχή της Σταδίου. Στην πλευρά από την Πανεπιστημίου μέχρι την Αγίου Κωνσταντίνου θα τοποθετηθεί χλοοτάπητας. Στόχος είναι να μην φαίνεται μία "τσιμεντένια" γκρίζα πλατεία και να έχει σημεία σκίασης και πρασίνου.
Σημαντικά είναι και τα έργα για τη στεγάνωση της πλατείας για να σταματήσουν τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης που παρατηρούνται στον υπόγειο σταθμό.
Επίσης θα αποκατασταθούν οι εξέδρες, οι οποίες είχαν υποστεί καθίζηση και θα επαναλειτουργήσουν οι λίμνες (το «τείχος του νερού») αλλά και ένα μικρό σιντριβάνι) που έως τώρα παρέμεναν αναξιοποίητες.
H ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Η ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η πλατεία Ομονοίας η οποία ειχε προβλεφθεί ήδη από το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Αθήνας των Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ έχει αλλάξει πρόσωπο αρκετές φορές μέχρι σημερα Αρχικά ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων και προοριζόταν για να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε πλατεία Όθωνα προς τιμήν του βασιλιά και τελικά, το 1862, σε πλατεία Ομονοίας, λόγω των Πεδινών και των Ορεινών, των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων, η συμφιλίωση των οποίων εορτάστηκε εκεί.

Το 1930 με τα έργα κατασκευής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου δημιουργήθηκε μια υπόγεια πλατεια με καταστήματα ενώ το 1960 απέκτησε και το εμβληματικό σιντριβάνι. Το 1988 το σιντριβάνι ξηλώνεται για να εγκατασταθεί ο γυάλινος «Δρομέας», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, ο οποίος στην συνέχεια απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε στο Hilton όταν ξεκίνησαν εκεί οι εργασίες του μετρό. Η τελευταία αναπλαση της πλατείας έγινε την περίοδο πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρέμβασης στην περιοχή που προέβλεπε επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και πεζοδρομήσεις.
Η εικόνα της πλατείας Ομονοίας τα τελευταία χρόνια είναι αποκαρδιωτική ενώ και η γύρω περιοχή βρίθει από παραβατικότητα ενώ το βράδυ η κατάσταση πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη. Το ζητούμενο που είναι να βρεθεί η αίγλη της πλατείας που μέχρι τη δεκαετία του 1990 ήταν το σημείο αναφοράς για την Αθήνα και κυρίαρχος τόπος συνάντησης. Μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό, το Σύνταγμα έγινε το κέντρο της πόλης ενώ για την Ομόνοια ήταν η απαρχή της πτώσης της και της τελικά μετατροπής της σε σημείο υψηλής παραβατικότητας αλλά και επικινδυνότητας.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σχόλια