Reuters: Συμφωνία Τσακαλώτου - Λαγκάρντ μέσα στο Σαββατοκύριακο

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/191294_reuters-symfonia-tsakalotoy-lagkarnt-mesa-sto-sabbatokyriako

«Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συμφωνηθεί το Σαββατοκύριακο», διαβεβαιώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters και αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι δηλώσεις του αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έγιναν στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη.
«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης, οπότε δεν θα εμμείνουν. (Οι Ελληνες) θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ικανοποίηση από ΔΝΤ

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ενημέρωσε χθες τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην έδρα του Οργανισμού, παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.
Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

O ρόλος του ESM

Πρόσωπο-κλειδί στη συμφωνία, για να μπορέσει η Αθήνα να περιορίσει στο ελάχιστο την «οικονομική σχέση» με το Ταμείο , θεωρείται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η έγκριση του ESM είναι αναγκαία, διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του, προβλέπουν ότι «σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή, 38% του συνόλου) από τα 9,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα πρέπει να καταβάλει στον ESM και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα), πράγμα αδύνατο.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.», η Ελλάδα πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας υποβάλλοντας αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αφορά υποχρεώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.
Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξαφανιστούν από το «καλεντάρι» με τις πληρωμές για τους εξής δύο λόγους:
■ Ο πρώτος είναι για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους θα γλιτώσει η Αθήνα με αυτή την κίνηση, εφόσον η προεξόφληση γίνει με χρήματα από τις ομολογιακές εκδόσεις, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό το ΔΝΤ. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο.
■ Ο δεύτερος είναι ότι τα 3,7 δισ. ευρώ ενέχουν σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων (hedging). Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε ευρώ, δολάρια ή κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR). Είναι μια μονάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ΔΝΤ και η αξία των SDR προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γιεν και η στερλίνα.

Σχόλια