Η μεγάλη συμμετοχή του λαού στις εκλογές στην Ισπανία έφερε την Μεγάλη ήττα στις δυναμεις του Νεοφιλελευθερισμού



Η μεγάλη συμμετοχή του λαού στις εκλογές στην Ισπανία έφερε την Μεγάλη ήττα στις δυναμεις του Νεοφιλελευθερισμού και της δεξιας .....φωτεινό παράδειγμα για τον ελληνικό λαό .....ανάλυση Από το εξαίρετο Yiannis Bournous ....Ισπανία (στο 50% των καταμετρημένων ψήφων): 
- Άνετη νίκη των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ με 
μεγάλη άνόδο σε έδρες (+40).
- Συντριβή του Λαϊκού Κόμματος, χάνει τη μισή του εκλογική δύναμη (-16%) και περισσότερες από τις μισές του έδρες (-69). 
- Τρίτοι οι Ciudadanos με σημαντική άνοδο εδρών (+23).
- Τέταρτη η συμμαχία Αριστεράς-Podemos, με απώλειες σε ποσοστά και έδρες, λόγω του επαναπατρισμού προοδευτικών ψηφοφόρων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και της διάσπασης της συμμαχίας σε διάφορα κρατίδια (Καταλονία, Βαλένθια, Γαλικία).
- Δεύτεροι μεγάλοι κερδισμένοι οι ακροδεξιοί του Vox που ακουμπάνε το 10% και τις 23 έδρες.
Αυτή τη στιγμή το άθροισμα Σοσιαλιστών-Αριστεράς-Podemos κινείται στις 168 έδρες, ενώ το άθροισμα της Δεξιάς (Λαϊκό Κόμμα-Ciudadanos-Vox) στις 144 έδρες. Κι αυτό γιατί οι Σοσιαλιστές υπερκάλυψαν τις απώλειες του συνασπισμού Podemos-Αριστεράς.
Ο καταποντισμός του Λαϊκού Κόμματος φέρνει στο προσκήνιο τους ακροδεξιούς, που καθίστανται πλεόν σε εθνικό επίπεδο τρίτος πόλος της "δεξιάς πολυκατοικίας".
Για το σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας απαιτούνται 176 έδρες. Λείπουν δηλαδή μόλις 8 έδρες για το σχηματισμό κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων. Μια ή περισσότερες από αυτές πιθανώς να έρθουν από το προοδευτικό Compromis της Βαλένθια. Τις υπόλοιπες ο Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να τις αναζητήσει μέσα από επίμέρους συμφωνίες με άλλα περιφερειακά κόμματα (κι εδώ αρχίζουν οι πολύπλοκες εξισώσεις).
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σχόλια